У Кропивницькому відкрився Центр розвитку місцевого самоврядування: 5 порад від представника ЄС

Сьогодні, 5 квітня, у Кропивницькому відбулося відкриття регіонального Центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки Євросоюзу. Основними завданнями ЦРМС є підтримка реалізації регіональної політики та реформи децентралізації, покращення процесу надання адміністративних послуг на користь громадян. Один із представників ЄС надав практичні рекомендації і розповів про своє бачення роботи Центру.

Участь у відкритті офісу взяли представники Мінгеріону, Європейського Союзу, облради та облдержадміністрації.

Керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот поділився своїм баченням роботи Центру розвитку місцевого самоврядування і виділив 5 ключових моментів:

  1. Завершення процесу об’єднання громад.
    За його словами, серед населення повинна проводитися просвітницька робота, аби реформа не зупинилася на півдорозі та продемонструвати людям переваги ОТГ.
  2. Розвиток навичок і кваліфікації персоналу.
    Беренд де Гроот впевнений, що щоденна робота над самовдосконаленням спеціалістів і надання якісних послуг населенню допоможе повернути довіру громадян.
  3. Галузева децентралізація.
    Реформа децентралізації має поширюватися паралельно і на заклади освіти та медицини. Представник ЄС наголошує, що не потрібно лише чекати допомоги ззовні, українці повинні використовувати власний досвід у проведенні реформ.
  4. Розумне управління фінансами.
    Беренд де Гроот нагадав, що програма децентралізації передбачає залишення більше коштів на місцевому рівні, а громадяни вже самостійно повинні вирішувати, куди їх спрямовувати.
  5. Залучення нових інвестицій в економіку регіону.
    Саме це дозволить оцінити якість роботи Центру розвитку місцевого самоврядування.

Беренд де Гроот зазначив, що процес децентралізації в Україні є пріоритетним для ЄС, а спільні зусилля в напрямку цієї реформи дозволять дати поштовх для економічного зростання держави.

“ЦРМС має стати прозорою структурою, яка наче нервовий вузол буде поєднувати співпрацю людей від об’єднаних територіальних громад до міжнародних інвесторів. Створення Центру є першим кроком на тернистому шляху ґрунтовної роботи покращення життя громадян. І мені приємно, що цей крок зробили саме українці, коли сказали, що хочуть цього”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар