У Світловодську відкрилася виставка майстрів гончарства

Учора, 21 березня, відкрився новий виставковий сезон в культурно-просвітницькому центрі Світловодщини «Дніпро-Світ». І почали його з виставки майстрів гончарства.

Про це йдеться на сайті Кіровоградської облради.

Український народ здавна був одним з найталановитіших у світі. Гостей запросили ознайомитися з трьома експозиціями:

І. «Від глини до глечика» – це зустріч із молодим майстром Владиславом Жуком із Золотарівки

ІІ. «Мистецтво вогню» – це декоративне мистецтво, народжене творчим вогнем. Керамічні вироби Віктора Товкайла, Катерини Шевченко та Ірини Овсяннікової.

ІІІ. Під назвою «Гончарство нашого краю» – виставка колекції керамічних виробів музею історії с. Захарівка та персональна виставка Івана Скрипника, жителя с.Захарівка.

Гончарство виникло в епоху енеоліту і стало значним кроком у розвитку продуктивних сил і існувало там, де були придатні для цього глини. З часів неоліту гончарні вироби починають оздоблювати орнаментом, який наносили глиняними кольоровими фарбами.

Близько 18 тисяч років назад людство опанувало опалення сосудів.

Від XVI—XVII століть гончарство безперервно розвивалося, ставши в XIX ст. однією з найважливіших галузей українського кустарного виробництва. Гончарі продавали свої найрізноманітніші вироби на ярмарках, а часом розвозили у віддалені райони.

Славилася гончарами Новогеоргіївщина. Перепис 1886 року зафіксував у Свинарці 10 горнів, гончарний завод та 15 майстрів, у Павлівці – 4 горни, горщечний завод та 35 майстрів цього ремесла, в Скубіївці-60, Н.Георгієвську -5, Ревівці-6, Т-Балці –17 майстрів.

Основою розвитку гончарства в Наддніпрянщині були глибинні поклади високоякісної глини. Її купували возами у Ревівці, Скубіївці чи ямами на Табурищанській надільній землі, та виготовляли полив’яні вироби від півторавідерної поодинкової до горщечків, чашечок, блюдечок, молочників, чорнильниць, пісочниць, кавників та простий посуд.

Про якісну сировину для керамічного промислу в Наддніпрянщині знали в столиці імперії, де у виданні 1910р. згадано поклади каоліну та інших глин, а про гончарне виробництво в Павлівці та Ревівці.

Сьогодні, як і тисячоліття тому, керамічні вироби нікого не залишають байдужими до себе. Зволожена у воді і випалена у вогні глина вишуканістю своєї форми, самобутнім декором, загадковим орнаментом, довершеною технологією виконання вабить містерією свого преображення.

В першому залі виставкового центра розміщені вироби молодого гончара з Чигирина Владислава Жука. Захопившись видатною історією гончарства нашого краю, багатством місцевих глин, він переїхав до Світловодського району в село Золотарівка, аби відродити уміння знаних місцевих майстрів: Феодосія Чередниченка (с. Ревівка) та Миколи Тотаренка (м. Новогеоргіївськ, артіль “Вирішальна”).

Ми з Вами сьогодні можемо побачити вже шедеври роботи талановитого майстра. Але перш ніж перейти до основної частини – створення виробу необхідна підготовка.

Глину потрібно перемішати та видавити повітря, якщо глину добре не розім’яти та не втовкти її, прибравши повітря, виріб може тріснути в печі.

Потім необхідний шматок, вже підготовленої глини, майстер кладе на гончарне колесо. І тут починається найцікавіше – за майстерністю рук звичайна глина перетворюється на оформлений посуд. Коли вже збереться необхідна кількість глиняних виробів майстер їх випікає в печі. Температура до тисячі градусів, гарантує зберігання виробам свої форми впродовж багатьох років.

Найцікавіше, коли відкривається піч і в цей момент майстер відчуває захоплення і задоволення.

У кожної людини має бути справа для душі. Робота над глиняними виробами дозволяє майстру відволіктися від усіх буденних проблем і…творити.

На відкритті експозиції були присутні голова Світловодської районної ради Роман Домбровський, заступник голови Світловодської районної державної адміністрації Володимир Похілов, начальник відділу культури Світловодського району Микола Середенко. Творчий колектив районного будинку культури «Мрія» подарував присутнім пісні.

Виставка буде працювати протягом місяця, всі бажаючі зможуть прийти і ще раз поспілкуватися з мистецтвом гончарства Світловодщини.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар