Після декомунізації на Кіровоградщині стало більше “смачних” та “позитивних” вулиць

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Кіровоградської області, що потрапили під дію закону. Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці були «смачні». Стільки ж вулиць, назви яких відображають позитивні емоції або почуття: Затишна, Радісна тощо.

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано близько 240 вулиць Кіровоградщини. За цим показником вона посідає 16-те місце серед регіонів країни, випереджаючи Волинську область (230 перейменувань).

Першочергово на Кіровоградщині перейменовували вулиці Кірова та Петровського. Ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти області найбільше:
1. Кірова – 9
2. Петровського – 9
3. Леніна – 8
4. Жовтнева/Жовтня – 8
5. Радянська – 7

Замість «радянських» назв на карті з’явилися Абрикосові та Квіткові, Радісні й Козацькі, Соборні та Вознесенські.

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці були «смачні». За даними Яндекса, у Кіровоградській області з’явилось 6 таких вулиць – наприклад Абрикосова, Горіхова, Калинова. Стільки ж вулиць, назви яких відображають позитивні емоції або почуття: Затишна, Радісна тощо.

Іноді під перейменування потрапляла чи не єдина вулиця в селі. Так, колишня Жовтнева в селі Северинівка стала Лісовою.

Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, у Знам’янці вулицю Калініна перейменували на Калинову. А вулиці Героїв Сталінграда стали вулицями Героїв України у Кропивницькому та Героїв Чорнобиля у Знам’янці.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар