Він загинув, коли рятуватував побратима: у Кропивницькому показали фільм про Віктора Чміленка

Віктор Чміленко

Учора, 20 лютого, в ефір телеканалу “UA:Перший” показали документальний фільм “Чміль” про Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка. У тайм-клубі “Берлога” у Кропивницькому на показ фільму зібралося кілька десятків гостей, серед яких були і побратими Віктора.

Фільм “Чміль” знятий кропивницьким журналістом Ігорем Токарем спільно з побратимом Віктора Чміленка Олексієм Цокаловим. Перед початком показу транслювали програму каналу “UA:Перший”, де Ігор Токар пояснив, чому героєм його стрічки став саме бобринецький фермер.

“При зустрічі в мене склалося двояке враження про цю персону. Перше – це людина з титановим стержнем, а друге –  ця людина не сповна розуму. Адже ті слова, які він говорив про тодішню владу, називаючи конкретні прізвища місцевих депутатів, викликали захоплення. Люди не розуміли, чому він не боїться говорити відкрито, хоча існувала загроза навіть фізичної розправи. А коли познайомився трішки ближче, зрозумів, що стержень не титановий  – ще немає назви такому матеріалу, яка б могла передати його міць”, – говорить Ігор Токар.

Автор фільму вважає, що провина за нереалізовані ідеї Майдану лежить на кожному з нас. Адже, якщо в наш час продовжується беззаконня, значить людям не вистачило активності, аби посунути несправедливу частину суспільства, що наче отруює наше життя.

“Багатьом односельчанам Віктора і досі немає чого сказати про нього. Тому що люди як тоді не розуміли, чому він не дає хабарів, чому противиться прокуратурі, чому він піднімає голову і щось говорить; так і зараз продовжують нічого не розуміти. Значить їхні стереотипи чи виховання переважають над тими цінностями, про які говорив “Чміль”. Ті, хто знали Віктора, запевняли, що він ніколи не візьме до рук зброї. Так і вийшло… він загинув із ношами у руках, коли пішов рятувати іншу людину”, – додає Ігор Токар.

Фільм “Чміль” Ігоря Токара

DSC_0328-001-1030x682

DSC_0330-001-1030x761

У фільмі «Чміль» розповідається історія Героя України – Віктора Чміленка. У стрічці використано музику відомих українських гуртів «Вій» та «Кому Вниз».

Віктор Чміленко у фільмі оживає зі спогадів людей, які його любили, які з ним товаришували, які знали його всього лише день. Крізь призму їхніх спогадів перед глядачами постає прекрасна людина – смілива, відважна, відверта, чесна.

Після перезентації фільму “Чміль” вдалося зібрати майже 8 тис. грн на придбання нових табличок, що будуть встановлені на будинках по вулиці Віктора Чміленка (колишня Дзержинського).

Віктор Чміленко загинув 20 лютого 2014-го від кулі снайпера. В нього не було ні зброї, ні обладунків – він біг з помаранчевими ношами рятувати побратима.

22 лютого у обласному центрі попрощалися із Героєм-земляком.

19 лютого наступного року у Кропивницькому відкрили меморіальну дошку на честь славного воїна Небесної Сотні Віктора Чміленка.

Відтоді рідні намагалися знайти його каску, але марно. Знайшлася вона випадково. Увесь цей час каска була за оберіг у бійця-добровольця із Закарпаття Олексія Пацюка.

За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності звання Герой України з удостоєнням ордену «Золота Зірка» (посмертно) присвоєно уродженцю Бобринця Віктору Чміленку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар