На Кіровоградщині продовжують видавати зарплати в “конвертах”

Протягом 2016 році в області проводилась продуктивна контрольно-перевірочна робота щодо виявлення “тіньової” зайнятості, проте випадки виплати роботодавцями заробітної плати в “конвертах” продовжують мати місце. Тому, на її переконання, нинішнього року робота в даному напрямку потребує значної активізації.

Про це під час спільного засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та тимчасової робочої групи з дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати повідомила заступника голови – керівника апарату ОДА Світлана Лобанова.
Світлана Лобанова наголосила, що в області значна увага приділяється питанню щодо підвищення розміру заробітної плати. – Відповідно до розпорядженням голови ОДА цього року створено тимчасову міжвідомчу робочу групу з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці. Аналогічні робочі групи повинні працювати в кожному місті і районі області, – підкреслила вона.
Про підсумки роботи у даному напрямку проінформувала заступник начальника ГУ Державної фіскальної служби в області Олена Берестовенко.
За її словами, середній розмір заробітної плати у грудні минулого року по області склав 4600 гривень. Найбільший розмір заробітної плати минулого року виплачувався на підприємствах Маловисківського, Гайворонського, Олександрівського районів та в Кропивницькому. Серед аутсайдерів за цим показником Олена Берестовенко виокремила роботодавців Вільшанського, Новоархангельського та Благовіщенського районів.
“На окремому контролі фіскальної служби підприємства, де виплачується заробітна плата менша від мінімальної, – зауважила вона. – У першому і другому кварталі 2016 року кількість таких роботодавців складала 3,2-3,6%, проте у 3 кварталі показники значно погіршилися”, – констатувала Олена Берестовенко.
За її словами, це викликано передусім тим, що протягом минулого року рівень мінімальної зарплати збільшувався тричі, проте не всі роботодавці миттєво відреагували на такі зміни. Найбільше таких підприємств зафіксовано в Кропивницькому, Світловодську, Олександрії та в низці районів. Коментуючи ситуацію щодо виплати “мінімалки” у розмірі 3200 гривень у нинішньому році, Олена Берестовенко зазначила, що точну аналітику в розрізі підприємств і установ фахівці матимуть лише після 20 лютого.
Під час наради також з доповіддю виступила заступник начальника управління Держпраці в області Оксана Харченко. За її словами, торік інспекторами праці здійснено 50 перевірок з питань заборгованості із заробітної плати на 40 підприємствах. У результаті нерадивим роботодавцям вручено 42 приписи, накладено 11 штрафів, а до правоохоронних органів направлено 26 матеріалів перевірок з ознаками кримінального злочину.
“На вимоги інспекторів праці підприємства-боржники погасили 8 млн 305 тис. грн боргів із зарплати”, – повідомила Оксана Харченко.
Перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Юрій Шарпінський проінформував учасників наради про здійснені заходи у 2016 році щодо легалізації виплати заробітної плати та їх вплив на ситуацію зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування доповів.
Також про дотримання норм законодавства в частині підвищення мінімальної заробітної плати прозвітували керівники територій.
Підсумовуючи засідання заступник голови – керівник апарату ОДА Світлана Лобанова наголосила на необхідності активізації діяльності робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Керівникам територій поставлено завдання взяти на особистий контроль виконання урядового доручення щодо виплати заробітної плати не менше мінімального розміру (3200 грн).
Поширити:

Залишити коментар:

коментар