У Кропивницькому презентували онлайн-платформу з даними про землі, виділені міськрадою в оренду

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Сьогодні, 14 лютого, у прес-клубі Кропивницького керівник ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро” та журналіст Павло Лісниченко презентував проект “OpenLand.UA”.

“OpenLand.UA” – це онлайн-платформа, на якій систематизовано дані щодо усієї землі виділеної міською радою Кропивницького в оренду станом на початок 2017 року. Ця платформа створюється в рамках проекту “Українська регіональна платформа громадських ініціатив” за фінансової підтримки Європейського Союзу.
 
Як розповів під час презентації Павло Лісниченко, ця платформа потрібна для того, щоб громадські активісти, журналісти та небайдужі кропивничани мали можливість дізнатися, що ми отримуємо від земельних ділянок, які міська рада здає в оренду.
“Є приклади, коли міська влада здає в оренду в центрі міста 30-40 кв метрів землі по 5 грн за метр квадратний. А якщо глянути приміром, поряд з цією землею здається в оренду ділянка де платять 120 грн за кв метр, тому що орендар не є депутатом чи пов’язаним із міською владою”, – розповів Павло.
16734945_1257476304328016_1409408048_o
Працюючи над підготовкою цього проекту, керівник ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро” зробив запит до міської ради і запросив інформацію про землі, надані в оренду. За словами Павла, міська влада досить оперативно відповіла на запит, надіславши дані про 2 тис. договорів оренди.
 
Безпосередньо платформа “OpenLand.UA”, яка наразі запущена у тестовому режимі, міститиме інформацію про:
– фізичних та юридичних осіб, які орендують землі громади Кропивницького;
– площу цих ділянок;
– суми, які орендарі сплачують за землі;
– дати прийняття рішень міською радою і підпису договорів про оренду;
– дати, коли ці договори вступили у силу, а також дати завершення договорів оренди;
– кадастровий номер земельної ділянки.
На думку Павла Лісниченка, за допомогою цієї платформи будь-хто бажаючий може отримати інформацію про землі здані в оренду міською радою, виявити зловживання і приклади лобіювань інтересів певних осіб.
“Наразі ми проводимо перемовини з колегами з інших міст України з метою реалізувати надалі цю ініціативу на загальнодержавному рівні”, – запевнив автор проекту.
16776179_1257476380994675_405294365_o
На реалізацію проекту “OpenLand.UA” ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро” має 4 місяці, але Павло запевняє, що він функціонуватиме і далі.
 
Повноцінно сайт OpenLand.UA запрацює з кінця березня цього року.
 
Крім того, Павло Лісниченко розповів, що запрошуватиме до співпраці міську владу.
“Хочемо, щоб міська влада показала свою відкритість”, – резюмував керівник ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро”.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар