Кропивничан запрошують вшанувати пам’ять воїнів, полеглих у боях за Дебальцеве

скріншот з відео "Дебальцеве – фільм про війну на Донбасі"

Кропивницька волонтерка Оксана Червоная закликає містян прийти 16 лютого на площу Героїв Майдану, аби вшанувати пам’ять воїнів, полеглих у боях за Дебальцеве.

У ці дні два роки тому тривали страшні бої між українськими військовими та російсько-терористичними бойовиками за утримання стратегічно важливого міста Дебальцеве. Чимало бійців з Кропивницького та області загинули у тих боях.

“Я прошу вас прийти 16 лютого о 12.30 на Площу Героїв Майдану. Я прошу вас бути там. Дебальцеве. 2 роки.
Два роки, як у полоні знаходяться наші спецпризначенці 3 ОПСпП Сергій Глондар та Олександр Коріньков. Два роки, як героїчно загинули капітан 3 ОПСпП Юрій Бутусов і старший сержант командир відділення 3 ОПСпП Віталій Федитник, Ігіт Гаспарян (57 ОМПБ), Вадим Харті (17 бат 57 ОМПБ), Шверненко Євгеній(57 ОМПБ), Іскандаров Віталій (57 ОМПБ), Бутенко Микола (55 ОАБ “Чорний ліс”), Жук Олег (40 бат), Кучер Валерій (55 ОАБ “Чорний ліс”), Музика Артур (ГШ ЗСУ), Покрищенко Микола (55 ОАБ “Чорний ліс”), Тельнов Євген (батальйон “Донбас”).
Весь лютий пронизаний страшними роковинами. Приходьте на Площу Героїв Майдану для вшанування загиблих воїнів. Прийдіть, щоб вклонитися пораненим. Прийдіть, щоб подякувати живим. Прийдіть підтримати рідних наших полонених хлопців.
Хай хлопці у полоні відчують, що на них чекають не тільки їх рідні”, – написала у своєму Фейсбуці Оксана Червоная.

Бої за Дебальцеве, Дебальцівський плацдарм — епізод війни на сході України (Сектор «С»), який розпочався в кінці липня 2014 року. Дебальцеве є містом з великим залізничним вузлом, яке лежить на автошляху міжнародного значення М04, що поєднує Луганськ з Донецьком.

13 квітня 2014 року на будівлі місцевого виконкому було піднято прапор Донецької народної республіки, а на дорогах поблизу міста встановлено блок-пости. Того ж дня відбулася позачергова сесія міської ради, де розглядалося питання про суспільно-політичну ситуацію в області. За результатами сесії всі присутні депутати підтримали створення місцевих громадських формувань або Дебальцевських народних дружин, які мали на меті займатися охороною громадського порядку для захисту міста від радикально налаштованих громадян, також місцевою владою було вирішено залучити до цього співробітників правоохоронних органів. 5 травня депутати міської ради від Партії регіонів та КПУ підтримали проведення референдуму, який провели у Дебальцевому 11 травня.

Починаючи з 24 липня 2014 р. в місті та на його околицях розпочалися активні бойові дії, внаслідок яких руйнувань зазнали житлові будинки та центральний ринок. Наприкінці липня тривали бої за звільнення Дебальцевого, 27 липня на залізничній станції загинув старший сержант Олександр Основа. 28 липня українські підрозділи звільнили населений пункт Дебальцеве. Після зачистки в місті були виявлені техніка, боєприпаси та озброєння, які залишили після себе терористи. На дорогах встановлено й обладнано додаткові блокпости, що дало змогу силам АТО укріпити позиції, а також звузити кільце навколо Горлівки та Донецька. Таким чином було перекрито частину шляхів для постачання ресурсів терористам.

Протягом січня-лютого 2015 року у місті та його околицях тривали важкі бої між українськими військовими та російсько-терористичною армією. На 2 500 українських військових були кинуті 15 000 — 17 000 особового складу ворога.

Опівдні 18 лютого 2015 року Президент України Петро Порошенко, особисто провівши рекогносцировку під Дебальцевим, заявив, що Збройні сили України разом з Національною гвардією України завершили операцію по плановому та організованому виводу частини підрозділів та що вже вийшло 80 % українських військових.

20 лютого помічник міністра оборони Юрій Бірюков оприлюднив данні, де було сказано, що під час боїв на Дебальцевському плацдармі з 18 січня по 18 лютого загинули 179 українських військових, 110 військових потрапили в полон, а 81 — зникли безвісті. Від початку року під час боїв за Дебальцеве загинуло 2911 бойовиків, від часу припинення вогню (15 лютого) — 868.

21 лютого спецпідрозділ ЗСУ із Спілкою афганців провів операції по вивезенню з території, тимчасово контрольованої формуваннями «ЛНР», важко пораненого військовика — Вадима Довгорука — військовослужбовця 3-го полку спеціального призначення. Група Вадима потрапила в засідку — під час виконання бойового завдання по супроводженню конвою в Дебальцевому поблизу села Новогригорівка, вступила в бій з чисельно переважаючим противником, по попередніх даних п’ятеро бійців потрапило в полон, доля трьох на той час невідома.

повну довідку про бої за Дебальцівський плацдарм читайте на Вікіпедії.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар