Група кропивницьких викладачів стажувалася у Будапешті

Ілюстрація liuxue360.com

Наприкінці січня 2017 року група викладачів фізико-математичного факультету КДПУ стажувалася у Центрально-Європейському університеті (м. Будапешт, Угорщина).

Про це повідомляє сайт фізико-математичного факультету КДПУ.

Делегація у складі професора Ольги Авраменко, доцентів Людмили Яременко та Ірини Лупан, старшого викладача Катерини Акбаш проходила стажування за програмою «Регіональні особливості реалізації магістерської програми з гендерних досліджень» у рамках проекту ERASMUS+ «Gender Studies Curriculum: A Step for Democracy and Peace in EU-neighboring countries with different traditions – GeSt».

У програмі стажування були: ознайомлення з університетом, лекції та семінари зі складання навчальних та робочих програм і планів для магістратури за тематикою гендерних досліджень, круглі столи учасників, які представляли виші Латвії, Угорщини, Греції, Марокко, Тунісу та України, та робота у бібліотеці.

23

Центрально-Європейський університет заснований 1991 року та акредитований в Угорщині та США. Основну роль у фінансуванні закладу відіграв Джордж Сорос, що надав університетові близько 900 млн. доларів. Сьогодні університет нараховує дві вищі школи, чотирнадцять факультетів і сімнадцять дослідницьких центрів. В університеті навчаються понад 1500 студентів із 100 країн світу, викладають близько 300 науковців із понад 30 країн. Викладання ведеться англійською мовою. Нині дослідницький фокус університету скеровано зокрема на розвиток порівняльних та міждисциплінарних підходів до вивчення поширення демократії, прав людини та верховенства права в усьому світі.

45

Бібліотека ЦЄУ має одну з найбільших у Центральній Європі колекцій англомовних друкованих та електронних видань в галузі гуманітарних та соціальних наук (більше 255 000 документів різних форматів) і надає доступ до великої кількості академічних електронних баз даних. У бібліотеці дуже затишно, приміщення оформлені в екологічному стилі, є місця для роботи з портативними пристроями, можна скористатися комп’ютерами, копіювальною та сканувальною технікою.

6

Звичайно було б прикро не скористатися можливістю ознайомитися з Будапештом – містом з багатою історією, величною архітектурою, театрами, знаними в усьому світі термальними джерелами та смачною кухнею.

Поселення у цих місцях існували ще за часів Римської імперії, але остаточне об’єднання трьох населених пунктів в одне місто відбулося відносно недавно, лише наприкінці ХІХ сторіччя. Саме у той час сформувався архітектурний ансамбль центральної частини міста, були збудовані мости через Дунай, почала формуватися транспортна система. До речі метро у Будапешті є найстарішим у континентальній Європі: першу лінію було збудовано ще у 1896 році. Зараз міський транспорт Будапешта не без підстав є предметом гордощів місцевих жителів.

7

Добре, що університет знаходиться саме в історичному центрі Пешта: наші колеги після занять та під час перерв мали можливість ознайомитися із собором святого Іштвана, будинком Парламенту, ланцюговим мостом, оперним театром. Щоб відвідати купальні та Буду, довелося відмовитися від запланованої екскурсії містом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар