Юрист ГО “Десяте квітня”: про найпоширеніші проблеми переселенців на Кіровоградщині та методи їх вирішення

Із червня минулого року на Кіровоградщині розпочала роботу громадська організація “Десяте квітня”, яка надає безкоштовну юридичну допомогу внутрішньо переміщеним особам. У чому полягає робота  організації, з якими проблемами найчастіше звертаються ВПО та як вирішити деякі проблеми самотужки Першій електронній розповів юрист ГО “Десяте квітня” Володимир Кудря.

Володимир Кудря
Володимир Кудря

У результаті  анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, і збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей проблема внутрішнього переміщення громадян стала однією з найважливіших. На жаль, влада не завжди здатна, в силу різних обставин, ефективно і своєчасно вирішувати питання пов’язані з проблемами громадян, які були змушені покинути свої домівки і переміститись в інші регіони України. Все це потягло за собою цілу низку не лише побутових, а й юридичних проблем для переміщених осіб. Але завдяки міжнародній допомозі на захист прав внутрішньо переміщених осіб стають волонтери, активісти та громадські організації. Однією з таких громадських організацій є і «Десяте квітня».

Яку допомогу переселенцям надає ваша організація?

Ми працюємо в рамках проекту Данської ради у справах біженців «Соціально-правовий захист, життєзабезпечення та екстрена підтримка постраждалих від конфлікту груп населення південного сходу України», за фінансової підтримки OFDA (Відділ надання допомоги при надзвичайних ситуаціях) та надаємо безкоштовну юридичну допомогу внутрішньо переміщеним особам в Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях. Надаємо юридичні консультації телефоном, в офісі, електронною поштою. У разі порушення прав переселенців готуємо звернення та скарги, намагаємось зробити все, щоб права внутрішньо переміщених осіб максимально були захищеними. У соціальній мережі Фейсбук створено спеціальну групу  для надання консультацій онлайн та інформування про зміни в законодавстві та механізм захисту порушених прав. Також, однією із найважливіших форм нашої роботи є мобільні виїзди в населенні пункти області, де ми проводимо зустрічі з внутрішньо переміщеними особами, роз’яснюємо їхні права та надаємо індивідуальні консультації.

Загалом, намагаємось вирішувати всі питання шляхом направлення звернень, скарг або перенаправлення до відповідальних служб. Часто доводиться особисто доводити чиновникам їхню не правоту.

Із якими проблемами найчастіше звертаються до вас переселенці?

Внутрішньо переміщені особи найбільше звертаються з питаннями щодо відновлення соціальних виплат (адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам) та пенсій, призначення пенсій на пільгових умовах та пенсій за віком, оформлення субсидій. Справа в тому, що відносно переселенців прийнято досить жорстке, дискримінаційне законодавство щодо призначення і виплати соціальних виплат (до яких безпідставно віднесли і пенсію). Для того щоб переселенцю безпроблемно отримувати пенсію чи адресну допомогу, йому, наприклад необхідно кожні три місяці з’являтись в Ощадбанк для так званої ідентифікації або не можна більше ніж на 60 діб виїжджати на непідконтрольну територію де залишились їхні домівки, рідні і близькі. Або коли одним пошта приносить позови управлінь соціального захисту населення до суду (за допомогою органів прокуратури) про повернення коштів адресної допомоги, а іншим повідомлення про припинення виплати адресної допомоги та повернення надміру виплачених коштів. Підставою для таких позовів і повідомлень є наявність депозитних рахунків або у отримувача допомоги, або у членів сім’ї. Якщо у одних депозит дійсно є і вони готові добровільно повертати ці кошти, то у інших як виявляється, депозиту взагалі немає. Все це робиться на підставі актів перевірок фінансової інспекції. Але при цьому ніхто не ознайомлює людей з результатами цих перевірок, не дає можливості їх оскаржити чи спростувати.  Є такі випадки в Олександрії і в Кропивницькому.

16709460_1524688277559945_341553612_o

Також є проблеми з оформленням субсидій. На сьогодні не всі орендодавці житла погоджуються укладати договори оренди з переміщеними особами побоюючись податкового навантаження. А без договору оренди оформити субсидію неможливо. Саме житлова субсидія могла б допомогти покрити витрати на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки адресної допомоги від держави вкрай не вистачає. Але однією з найболючіших проблем переселенців є відсутність соціального та іншого доступного житла. Якщо й вдається якось вирішити житлову проблему, то постає питання відсутності роботи. Тому часто  внутрішньо переміщені особи змушені вирішувати ці проблеми мігруючи різними регіонами України в пошуку комфортніших умов для проживання.

Як, на вашу думку, можна вирішити найбільш актуальні проблеми переселенців?

Проблеми соціального захисту внутрішньо переміщених осіб можна було б вирішити скасуванням дискримінаційних норм законодавства, які обмежують право на соціальний захист, звужують його суть. Необхідно змінити підходи до соціальної політики відносно переселенців максимально спростивши механізм соціального захисту. На мій погляд, адресна допомога переселенцям це своєрідна компенсація за те, що держава не може зараз забезпечити безпечне проживання цих людей у своїх домівках на непідконтрольній території або надати доступне житло в місцях переміщення. Тому слід відмовитись від практики перевірок і контролю за соціальними виплатами та пенсіями. Нагальним є прийняття окремого законодавства щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб. На жаль, не всі можуть зараз оформити пенсію, бо не мають на руках необхідних документів. Та й не всі, кому пенсія виплачується отримують її в справедливих розмірах.

Найболючішу житлову проблему можна теж вирішити. Буваючи у різних куточках області я бачив багато незадіяного житлового фонду. Наприклад у Долинській є багато незаселених квартир у багатоповерхівках, кімнат у гуртожитках. Є таке житло і в Олександрії. Не розумію, чому не можна задіяти всі можливості держави і використовувати таке житло для заселення переселенців.

16667728_1524688287559944_1292944513_o

З якими перепонами вам довелося зіткнутись під час надання допомоги переселенцям?

За кілька місяців роботи вдалося налагодити співпрацю  з департаментом соціального захисту населення ОДА, радником Мінсоцполітики, обласним центром зайнятості, обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Але при цьому є проблема розуміння необхідності співпраці на місцевому рівні. Під час організації зустрічей з внутрішньо переміщеними особами доводиться звертатися за допомогою до органів соціального захисту на місцях. На жаль, не всі готові співпрацювати і допомагати. Один начальник мені так і сказав, що співпрацювати не буде, бо не хоче займатись потім відповідями на наші скарги. І це дуже прикро, оскільки ми робимо практично одну справу – допомагаємо людям. Ми готові допомагати не лише переселенцям, а й чиновникам розібратись в тій чи іншій проблемі, і зменшити таким чином кількість конфліктних ситуацій, скарг, випадків неправильного застосування законодавства або упередженого ставлення.

Багато люди скаржаться на роботу чиновників. На їх байдужість, іноді принизливе ставлення та небажання вникнути у проблему. Стара бюрократична система заважає працювати всім. Лише тоді можна буде щось змінити, коли людина і її права стануть вище інтересів чиновника. Бо у нас якщо є на щось право, то його намагаються так звузити, що втрачається взагалі сенс в його реалізації. Часто чую від моїх «підзахисних», що краще відмовитись від тієї адресної допомоги щоб не мати проблем, бо терпіти приниження від тотального контролю вже немає сил. І це не нормальна ситуація, коли повноправні громадяни України відчувають себе в своїй країні людьми «другого сорту».

В будь якому випадку ми завжди готові допомогти внутрішньо переміщеним особам у вирішенні будь яких питань.

16652000_1524688354226604_1683478_n

Наша адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Пермська, буд. 11/2, другий поверх, офіс 2 (мікрорайон Шкільний, навпроти зупинки Пермський)

Довідки за телефонами: 068 079 18 58,  099 167 09 99

Поширити:

Залишити коментар:

коментар