Завтра суд розглядатиме справу про закриття школи в Хмельовому

Завтра, 9 лютого, о 10:30 в Маловисківському районному суді відбудеться слухання справи за позовом голови батьківського комітету Хмелівської ЗОШ І-ІІ ступенів Леоніда Назаренка щодо закриття сільської школи.

Про це повідомив правозахисник Павло Дейнеко.

Нагадаємо, що школу рішенням районної ради закрили 21 вересня 2016 року. З тих пір люди зверталися до чиновників усіх рівнів, проводили низку акцій протесту, кілька гучних прес-конференцій, подали до суду і навіть упродовж 5 годин блокували трасу державного значення Кропивницький-Умань.

Після акції прямої дії громаді Хмельового пообіцяли зберегти школу, утворивши на її базі НВК. Але, всупереч позиції своїх безпосередніх керівників (голови ОДА та його заступника), голова Маловисківської РДА П. Сорока не підтримує таке рішення.

Про це чиновник заявив безпосередньо в залі суду. Крім того, хмелівчани переконані, що районна влада має намір продати школу з аукціону, та остаточно її знищити. Відповідний проект рішення (про «приватизацію») збиралися винести на розгляд депутатів райради 10 лютого 2017 року.

Попри те, що представники Маловисківської районної ради повідомили про зняття цього питання з порядку денного означеної сесії, позивач та його правозахисник наполягали на тому, щоб останнє засідання суду по школі в Хмельовому відбулося до 10 лютого.

Суддя, не зважаючи свою зайнятість і велику кількість справ, які були призначені до розгляду 9 лютого, пішов назустріч громаді, що бореться за збереження школи та призначив слухання на цей день.

Нагадаємо, у коментарі Перші електронній директор департаменту освіти Володимир Таборанський пояснив, що це рішення не було спонтанним. Уже не перший рік йде мова про закриття цієї школи через порушення, зокрема, санітарного стану приміщення:

“До початку опалювального сезону ця школа не мала акту готовності до навчального року, зокрема, був відсутній акт готовності теплового господарства. Але питання було в тому, що немає котла (він згорів) і не було перспектив його заміни. Не маючи дозволів, голова райдержадміністрації прийняв рішення про призупинення навчально-виховного процесу в закладі, оскільки ні СЕС, ні пожежники не підписали акту готовності до нового навчального року. А впускати дітей в приміщення – відповідальність місцевої влади. І якби щось сталося – це була би відповідальність голови РДА, – розповідає Вододимир Таборанський і додає, – Це рішення, дійсно, було прийняте райдержадміністрацією без особливої інформаційно-роз’яснювальної роботи. Значний мінус, але так відбулося. Проте те, що школа може бути об’єднана з іншою уже велися дискусії протягом останніх років трьох, і люди про це знали”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар