У роки холодної війни ЦРУ вважало Кіровоградщину лояльною до США

фото cont.ws

Американські дослідники в роки холодної війни вважали, що у випадку військової агресії США проти СРСР Кіровоградська область підтримала б антирядянські спецоперації.

Про це йдеться у доповіді ЦРУ, написану в 1957 році, під назвою “Чинники спротиву і зони для дій спеціальних сил. Україна”, яку нещодавно розсекретили та опублікували, передає “ВВС Україна”.

“Першим умовним регіоном, де спеціальні сили США можуть отримати суттєву підтримку, є лівобережні частини Полтавської, Чернігівської та Сумської областей, а також правобережна Кіровоградщина і частина Вінниччини. Цей пояс є традиційною серцевинною землею України, а українці тут складають понад 95% населення у багатьох районах”, – йдеться у звіті.

Україна поділили на зони від 1 до 12, де 1 – найбільш лояльний до радянського ладу регіон, а 12 – найбільш не лояльний. Кіровоградщину віднесли до зони 7. З цієї зони і далі по наростаючій до зони 12 йдуть регіони не лояльні до радянської влади. Саме на їхню підтримку розраховували США.

Найбільш лояльними до радянського режиму американці визначили Крим та частину Донбасу – промислові райони Луганської та Донецької областей.

Найбільш антирадянські настрої американці приписали трьом галицьким областям: Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській.

Антирадянські настрої на карті дослідників зростають зі сходу на захід України
Антирадянські настрої на карті дослідників зростають зі сходу на захід України
Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до У роки холодної війни ЦРУ вважало Кіровоградщину лояльною до США

  1. , “що у випадку військової агресії США”-заметим,речь идет о “демократическом” государстве,которое не исключало агрессии,(оккупации) против суверенного государства.Хороший повод пересмотреть положения советской пропаганды,вообще деятельности руководства СССР в то время.

Коментарі заборонені.