У Кропивницькому розповіли, як громадянам поновити свої права на землю після рейдерського захоплення

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 31 січня, під час сесійного засідання Кіровоградської обласної ради керівник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області проінформував присутніх про можливість поновлення прав жителів села Данилова Балка Благовіщенського району, які постраждали від незаконних дій державних реєстраторів Новоархангельської селищної ради.

Повідомляє сайт управління юстиції.

Як відзначив керівник обласного органу юстиції, із 1 травня 2016 року, згідно нового законодавства, усі функції державних реєстраторів були передані органам місцевого самоврядування, районним державним адміністраціям, приватним нотаріусам, а також акредитованим суб’єктам. Незважаючи на це, Міністерство юстиції України продовжує здійснювати моніторинг вчинення реєстраційних дій, а також нагляд за законністю дій державних реєстраторів шляхом роботи Комісії по розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Відтак потрібно наголосити на тому, що обласне управління юстиції уповноважене розглядати лише випадки бездіяльності чи відмов державних реєстраторів.

«Незважаючи на відсутність прямого та безпосереднього впливу на державних реєстраторів, керівництво обласного органу юстиції переймається усіма проблемами громадян, які стосуються рейдерських захоплень земельних ділянок. Із метою поновлення їх прав заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев і заступник начальника з питань державної реєстрації ГТУЮ у Кіровоградській області Олег Потьомкін разом із представниками правоохоронних органів і бюро правової допомоги наразі особисто надають правову консультацію жителям села Данилова Балка у складанні скарг до Міністерства юстиції України на незаконні дії державних реєстраторів Новоархангельської селищної ради», – довів до відома присутніх Вадим Гуцул.

Разом із цим керівник обласного управління юстиції зауважив на тому, що після прийняття комплексного «Антирейдерського» закону поновлення прав громадян відбувається не за зверненнями депутатів чи політиків, а виключно за скаргою особи, права якої було порушено внаслідок вчинення дій державним реєстратором. Також потрібно наголосити на важливій проблемі, яка полягає у тому, що значна частина громадян не знає своїх прав. Із метою підвищення рівня правової освіти та правової культури громадян спеціалісти управління юстиції активно проводять правороз’яснювальну роботу серед населення. Більш того, завдяки цьому можна мінімізувати можливі ризики вчинення рейдерських захоплень у майбутньому. Також найближчим часом у всіх регіонах країни, у тому числі й у Кіровоградській області, почнеться реалізація загальнонаціональної   програми «Я маю право», яку ініціювало Міністерство юстиції України.

Не потрібно забувати й про те, що згідно чинного законодавства, власник нерухомого майна має право звернутися до будь-якого державного реєстратора з заявою про припинення вчинення дій з його власністю, у тому числі земельних паїв. Після прийняття заяви державний реєстратор припиняє вчинення будь-яких дій, а Міністерство юстиції України розглядає скаргу.

За словами Вадима Гуцула, аналіз результатів діяльності державних реєстраторів Новоархангельскої селищної ради дозволяє стверджувати про очевидне порушення їх дій внаслідок проведення процедури фальсифікації документів на право володіння земельними ділянками у Благовіщенському районі. Потрібно, щоб кожний без виключення селищний голова ретельніше контролював діяльність державних реєстраторів і попереджав ймовірність вчинення ними незаконних дій.

Наприкінці сесійного засідання Вадим Гуцул закликав депутатів і представників політичних партій не займатися популізмом, а об’єднатися з метою якнайскорішого поновлення прав громадян.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар