На Кіровоградщині діє система відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на діабет

Кіровоградщина – одна з перших областей, де впроваджено реімбурсацію препаратів для лікування діабету.

Про це повідомляє сайт Кіровоградської ОДА.

За інформацією директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олега Рибальченка, хворі на цукровий діабет жителі області ще з 2014 року забезпечуються інсулінами шляхом виписки лікарями рецептів, за якими пацієнти самостійно отримують препарати у визначених на кожній території області аптечних закладах безкоштовно.
Вартість зазначених препаратів відшкодовується аптекам за рахунок коштів цільових видатків на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет, що враховані в медичній субвенції з держбюджету. Аптеки визначені кожним лікувальним закладом на території обслуговування пацієнта на договірних умовах.
Варто зазначити, що раніше діяла централізована схема закупівлі інсулінів – профільний департамент закуповував препарати і розподіляв між лікувальними закладами, які видавали їх пацієнтам під час візиту до лікаря. Таким чином, видавали тільки ті препарати, що були придбані на початку року, тому хворим призначали тільки ті інсуліни, що були в наявності.
“Цей проект дійсно дієвий. Лікар виписує ті препарати інсуліну, які необхідні пацієнту, а пацієнт сам обирає серед асортименту лікувального закладу, – підкреслив Олег Рибальченко. – Пацієнти задоволені. Вони говорять, що тепер вільно, без обмежень, отримують необхідний препарат у будь-який час в аптеці і не залежать від централізованих поставок”.
За словами посадовця, станом на 1 січня 2017 року всі хворі на інсулінозалежний діабет забезпечені необхідними препаратами у повному обсязі та асортименті.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар