Майстриня килимарства презентує персональну виставку у Кропивницькому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

13 січня о 12.00 у виставковій залі обласного Центру народної творчості (м. Кропивницький, вул. Гоголя, 66/50) відбудеться відкриття персональної виставки Валентини Добровольської – майстра народного мистецтва з килимарства, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Експозиція презентує колекцію з 50 виробів, виконаних у техніці ручного ткання. Це різноманітні килими, орнаментальні пояси, тайстри, бесаги. Головна мета творчості Валентини Добровольської – глибоке вивчення мови орнаментів, кольорів килимарства, притаманних Кіровоградщині, та відтворення їх у своїх роботах, які вирізняються чіткістю геометричних знаків і символів, композиційною ритмікою, гармонійністю та стриманістю кольорових барв.

Валентина Добровольська – переможець всеукраїнських виставок-конкурсів народного мистецтва «Кращий твір року», лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва ім. Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво», автор чисельних персональних виставок. У 2014 році презентувала колекцію своїх виробів у Національній спілці майстрів народного мистецтва України у м. Києві.

Килимарниця є збирачкою старовинних предметів етнографії та побуту українців. На виставці вона представляє деякі роботи зі своєї колекції: старовинні рушники, вироби гончарства та інше.

Валентина Добровольська – волонтер, ініціатор проведення благодійних акцій, виставок-продажу виробів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, інтернет-аукціонів щодо збору коштів для поранених бійців зони АТО. Нагороджена медаллю «За жертовність та любов до України» від Святійшого Патріарха Філарета.

Тож завітайте на відкриття персональної виставки, де ви зможете ознайомитися з кращими зразками творчості Валентини Добровольської, отримати майстер-клас від відомої майстрині та поринути у чарівний світ традиційного мистецтва килимарства.

У 2015 році єдина на Кіровоградщині майстриня килимарства Валентина Добровольська отримала обласну премію ім. Я. Паученка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Майстриня килимарства презентує персональну виставку у Кропивницькому

  1. Панове журналісти! Ніскільки не зменшуючи важливість творчого доробку Валентини Добровольської та її внесок у популяризацію українського національного килимарства, вважаю за потрібне зауважити наступне. Серед майстрів килимарства на Кіровоградщині проживає і працює Олександра Пренко,заслужений майстер народної творчості України, голова обласного осередку Національного спілки майстрів народної творчості України,лауреат обласної премії імені Якова Паученка 2013 року. Так що з епітетом “Єдина” автор статті трохи погарячкував.

    • Була інформація, що пані Валентина єдина, хто займається цим професійно. Ймовірно, ця інформація більше не актуальна.

Коментарі заборонені.