Президент України підписав Закон, який унормовує питання прийняття, продовження та звільнення військових за контрактом

фото з офіційного сайту Президента України

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби», який унормовує питання, пов’язані з прийняттям, продовженням та звільненням громадян з військової служби.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Президента України.

фото з офіційного сайту Президента України

Цей Закон дасть можливість військовослужбовцям, які проходять військову службу за різними видами контрактів в особливий період, за бажанням продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби.

 «Це дає вам можливість завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому, але разом з тим – ні на йоту не знизити боєздатність і боєготовність частин і підрозділів, в першу чергу тих, які знаходяться у зоні проведення АТО, бойових операцій із захисту нашої держави», – звернувся Глава держави до присутніх під час підписання Законів Міністра оборони Степана Полторака та Начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

«Тим громадянам України, які уклали фактично безстроковий контракт під час особливого періоду, ми даємо можливість відновити справедливість і дати можливість командирам забезпечити їх звільнення», – додав Петро Порошенко.

Разом з тим Президент звернув увагу на те, що заміна особового складу здійснюватиметься поетапно. Законом встановлюється, що право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати його продовження. Також звільнитися мають право військові, що уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом.

Президент також констатував, що укладання контрактів йде відповідно графіку. «Ми стрімко наближаємося до 70-ти тисяч і це свідчить про дуже високий рівень і патріотизму, і готовності зі зброєю в руках захищати Україну», – сказав Петро Порошенко. «Ми дійсно можемо стверджувати, що за 2,5 роки ми побудували нову українську армію», – сказав він.

Документом також вносяться зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», пов’язані з унормуванням деяких інших питань щодо прийняття, проходження, звільнення з військової служби. Зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» врегульовуються питання збереження соціальних пільг військовослужбовців.

На кого поширюється цей Закон і що буде після вступу його у дію, у своєму блозі на сайті Цензор.Нет пише кропивницький правозахисник, юрист ВПГО «Юридична Сотня» Антон Красов.

красовНа кого поширюється закон

На даний час ми маємо дві проблемні категорії військовослужбовців, які проходять військову службу і не знають дати свого звільнення.

До першої відносимо всіх, хто підписав строкові контракти (на 3 чи 5 років) до початку АТО (до початку особливого періоду), тобто до 18 березня 2014 року. Їхні контракти були автоматично продовжені. Таких осіб зараз близько 70 тисяч.

До другої категорії належать військовослужбовці, які підписали контракт в період АТО (особливий період, з 18 березня 2014 року і дотепер) на строк «до закінчення особливого періоду». Таких осіб близько 20 тисяч.

Саме на ці 2 категорії і поширюється даний законопроект.

Що буде після підписання

Настала довгоочікувана мить – і Президент підписує закон № 5337. Наступного дня він вступає в дію. Як же відбуватиметься звільнення, кого звільнять одразу, і кому доведеться чекати, – розбираємо далі правові нюанси законопроекту.

1. Звільнення першої категорії (розірвання «строкових контрактів»).

Відповідно до норм закону такі особи отримують право на звільнення через 18 місяців після закінчення строку дії свого контракту.

Норма права звучить так: «Встановити, що право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту».

Приклад 1. Військовослужбовець Андрій уклав контракт 01 січня 2012 року строком на 3 роки. 01 січня 2015 року строк його контракту завершився. Однак у зв’язку з особливим періодом, який діяв на той час, строк контракту був продовжений. Для того щоб отримати право на звільнення, такий військовослужбовець має «переслужити» 18 місяців з дня закінчення свого контракту. До 01 січня 2015 року додаємо 18 місяців – і отримуємо 01 липня 2016 року. Таким чином, військовослужбовець Андрій отримає право на звільнення після підписання закону Президентом. Однак реалізувати дане право він зможе не відразу, а протягом року з дня вступу в дію закону – тобто фактично протягом 2017 року. Конкретна дата буде визначена з урахуванням положень підзаконного нормативно-правового акту, який ще не прийнятий.

Про це йдеться у п. 2 Прикінцевих Положеннях № 5337. Норма права звучить так:

«Звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом».

Приклад 2. Військовослужбовець Павло уклав контракт 20 серпня 2013 року строком на 3 роки. 20 серпня 2015 року строк його контракту завершився. До 20 серпня 2015 року додаємо 18 місяців – і отримуємо 20 березня 2017 року. Таким чином, такі військовослужбовці, як Павло, отримають право на звільнення 20 березня 2017 року і мають бути звільнені протягом 2017 року.

Приклад 3. Військовослужбовець Олексій вже більше 15 років проходить службу за контрактом. Для нього цей контракт уже четвертий, в той час як для когось тільки перший. Однак незважаючи на велику вислугу років, право на звільнення він також отримає через 18 місяців з дня закінчення свого останнього контракту, як і ті військовослужбовці, які підписали контракт вперше. Наприклад, його останній контракт завершується 15 грудня 2014 року. Додаємо до цієї дати 18 місяців, і отримуємо 15 травня 2016 року – це та дата, з якої військовослужбовець Олексій отримає право на звільнення. Сам факт звільнення відбудеться, як і в інших військовослужбовців у 2017 році згідно з графіком. Як бачимо, наявність великої вислуги років до початку АТО не впливатиме на строк, який необхідно переслужити, щоб отримати право на звільнення.

2. Звільнення другої категорії (розірвання «безстрокових контрактів»)

Згідно з нормами Закону #5337 особи з контрактом «до закінчення особливого періоду» отримують право на звільнення після того, як вони відслужили 24 місяці ( 2 роки ) під час дії особливого періоду.

Норма права звучить так: «Встановити, що право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом»

Приклад 4. Військовослужбовець Оксана уклала контракт 01 листопада 2015 року строком «до закінчення особливого періоду» і зараз проходить військову службу. Додаємо до цієї дати 24 місяці – отримуємо 01 листопада 2017 року. Отже, право на звільнення військовослужбовець Оксана отримає з 1 листопада 2017 року і має бути звільнена до кінця 2017 року згідно із затвердженим графіком.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Президент України підписав Закон, який унормовує питання прийняття, продовження та звільнення військових за контрактом

  1. Зате у поліції якщо якийсь “прокол” то завжди виявляється що ця особа звільнена ще позавчора. Як вони там так швидко розривають контракти!?

Коментарі заборонені.