Антимонопольний комітет заявив про порушення економічної конкуренції у діях кропивницького КП “Ритуальна служба”

Адміністративна колегія Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України надала комунальному підприємству «Ритуальна служба–спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» рекомендації, обов’язкові до розгляду, стосовно вжиття заходів щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Про це повідомляє Кіровоградське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Кіровоградським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України за заявами Кропивницької міської громадської організації «Об’єднання ритуальних підприємств», фізичної особи-підприємця Смірнова С.В., фізичних осіб-підприємців Гаврилова О.М. та Гаврилова Г.О. та приватного підприємства «РІТУС-ЦЕНТР» проведено дослідження ринку ритуальних послуг в територіальних межах міста Кропивницький щодо порушення (на думку заявників) комунальним підприємством «Ритуальна служба–спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» (надалі – Спецкомбінат) законодавства про захист економічної конкуренції в частині обмеження конкуренції на ринку ритуальних послуг в територіальних межах міста Кропивницький.

Дослідженням було встановлено, що до червня 2016 року на ринку ритуальних послуг в територіальних межах міста Кропивницький відповідно до укладених із Спецкомбінатом договорів, господарську діяльність з надання ритуальних послуг населенню міста Кропивницький здійснювали, окрім Спецкомбінату, чотирнадцять суб’єктів господарювання різних форм власності. Станом на 07.12.2016 року на підставі раніше укладених із Спецкомбінатом договорів про надання ритуальних послуг продовжували  здійснювати    господарську     діяльність    тільки  сім   суб’єктів  господарювання  різних  форм власності, а саме:  ТОВ «Ритуал Кіровоград»,  ТОВ «Фенікс-АС»,  ФОП Гавриченко Т.В., ФОП Ковальов О.А., ФОП Мазура В.І., ФОП Равський І.Ю. та ФОП Сафронов В.А.

            На  зазначену  дату з  ініціативи  Спецкомбінату  розірвані  та  в  подальшому  не  переукладені договори з наступними суб’єктами господарювання: ПП «РІТУС ЦЕНТР», ФОП Смірнов С.В., ФОП Половий Г.О., ФОП Головаха С.В., ФОП Гаврилов О.М.,  ФОП Гаврилов Г.О., ФОП Козка В.М.

Причину розірвання та подальшого не укладення (всупереч бажання вищезазначених суб’єктів господарювання) договорів про надання ритуальних послуг Спецкомбінат пояснює не наданням останніми для укладення договорів про надання ритуальних послуг до заяви в повному обсязі документів, передбачених пунктом 7 «Положення щодо порядку організації поховання та надання ритуальних послуг населенню міста Кіровограда», затвердженого рішенням Кіровоградської міської ради від 28.02.2006 року №1734, в тому числі  і підтверджуючий  документ  щодо  встановлених  органом   місцевого самоврядування тарифів  на необхідний мінімальний перелік окремих видів ритуальних послуг відповідно до вимог статті 10 вищезазначеного Закону.

При цьому, слід зазначити, що з 2006 року жодному, окрім Спецкомбінату, суб’єкту господарювання, господарська діяльність яких була пов’язана з наданням ритуальних послуг, органом місцевого самоврядування не були встановлені тарифи на необхідний мінімальний перелік окремих видів ритуальних послуг, в тому числі і для тих суб’єктів господарювання, які продовжують господарську діяльність на ринку.

В цілому з пояснень, наданих ритуальною службою, у жодного з суб’єктів господарювання, як у тих, з ким розірвані договори, так і у тих, що продовжують діяльність на ринку, наявні документи не відповідають вимогам норм чинного законодавства у сфері поховання. За таких умов ритуальна служба вдалася до врегулювання ситуації на товарному ринку послуг на власний розсуд, дозволивши окремій групі суб’єктів господарювання діяльність та відновлення необхідних документів, а іншу групу суб’єктів господарювання фактично штучно усунула з ринку без надання також права по відновленню зазначених документів. Як наслідок, протягом п’яти місяців з липня по грудень 2016 року, чисельність суб’єктів господарювання, якінадають ритуальні послуги у м. Кропивницький, скоротилася практично у 2 рази.

За таких обставин, дії Спецкомбінату, який в частині виконання ним функцій ритуальної служби в межах делегованих повноважень органом місцевого самоврядування є органом адміністративно-господарського управління та контролю, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу адміністративно-господарського управління та контролю, передбачених частиною першою та абзацом восьмим частини другої статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуреції», а саме: антиконкурентних дій органу адміністративно-господарського управління та контролю, внаслідок яких окремим групам суб’єктів господарювання створено дискримінаційні умовидіяльності порівняно з конкурентами, що призвело до обмеження конкуренції.

У зв’язку з цим, адміністративною колегією Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України надані комунальному підприємству «Ритуальна служба–спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» обов’язкові до розгляду рекомендації стосовно вжиття заходів щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунути причини виникнення цих дій і умови, що їм сприяли, зокрема, шляхом:

–  забезпечення рівних умов діяльності для всіх суб’єктів ринку ритуальних послуг;

– відновлення кількості суб’єктів господарювання, які здійснювали діяльність на даному товарному ринку в м. Кропивницький у першому півріччі поточного року, через припинення безпідставних відмов в укладенні договорів з останніми.

Юрій Вісяников
Юрій Вісяников / фото Олега Шрамка

Нагадаємо, директор КП “Ритуальна служба – спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування” Юрій Вісяников у свою чергу раніше заявляв, що підприємці незаконно ховают померлих на цвинтарях міста, тим самим заробляючи на смертях.

Читайте також: Директор “Ритуальної служби” розповів, як у Кропивницькому заробляють на горі людей

Поширити:

Залишити коментар:

коментар