Держпродспоживслужба змусила підприємство на Кіровоградщині замінити етикетки на пляшках з “оцтом”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

За приписом фахівців Держпродспоживслужби світловодське підприємство вилучило з обігу понад 30 пляшок “оцту” і замінило етикетки на них.

Як повідомляє сайт Держпродсоживслужби, все почалося зі звернення споживача, який придбав, як з’ясувалося, не той продукт, який хотів.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло звернення, в якому заявник поскаржився на те, що придбав столовий оцет 9% виробництва світловодського підприємства, а вдома на боковій частині етикетки виявив надруковану меншим шрифтом інформацію про те, що це – замінник оцту, одержаний з оцтової кислоти. Тому він припустив, що придбав не той продукт, який мав намір придбати.

“Таке подвійне маркування вводить в оману споживачів”, – обурювався заявник.

Після отримання з Держпродспоживслужби згоди на проведення позапланового заходу зі здійснення державного контролю спеціалісти управління Держпродспоживслужби в м. Світловодську перевірили викладені в зверненні факти. Вони підтвердилися.

Фахівці встановили, що придбаний заявником продукт – дійсно замінник оцту, який виробляється згідно з СОУ 15.87-37-411:2006 «Замінники оцту, одержані з оцтової кислоти». Тобто, випускаючи продукцію, на етикетці якої одночасно розміщені написи «оцет» у центральній її частині і «замінник оцту» на боковій, виробник не забезпечував інформування споживача про можливість здійснити вибір харчового продукту відповідно до його потреб і порушував вимоги пункту 2 статті 39 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Разом із тим з’ясувалося, що така ситуація тривала до квітня 2016 року – тоді підприємство стало випускати продукцію з новою етикеткою, на якій слово «оцет» відсутнє. Судячи з усього, заявник придбав оцет зі старою етикеткою.

За результатами перевірки було складено припис про усунення порушень у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, яким зобов’язано виробника вилучити з обігу неправильно маркований оцет та в подальшому дотримуватися вимог законодавства щодо маркування.

Підприємство вимоги припису виконало. З обігу було вилучено 30550 пляшок продукту з неправильним маркуванням, на якому було замінено етикетку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар