У Кропивницькому зрубана зелена красуня стала окрасою бібліотеки

Краса, яка заважала пенсіонерці, стала несподіваним та приємним подарунком для відвідувачів бібліотеки.

Ялинки біля фасаду Управління ДСНС в Кіровоградській області по вул. Пашутинській були висаджені в кінці 80-х років. За майже тридцять років ялини сягнули 5-метрової висоти і стали справжньою родзинкою Управління, в першу чергу, завдяки шляхетному сріблястому відтінку хвої.

Висаджували їх пожежні власними силами, а тому при посадці не були враховані певні моменти. Зокрема внаслідок недотримання необхідного інтервалу між деревами при посадці з часом ялини почали створювати незручності для мешканців прилеглих будинків, які постійно скаржились на те, що до їх квартир не потрапляє сонячне світло. Так до Управління ДСНС в області надійшла чергова скарга від мешканки поряд розташованого будинку.  

Враховуючи, що проблема набула особливої гостроти, керівництвом Управління було прийнято рішення щодо шляхів вирішення даної проблеми. Як виявилось, відповідно до санітарних норм ДБН В.2.5-28-2006 «Про природне й штучне освітлення» ялини негативно впливали на показник інсоляції, процеси природного освітлення, провітрювання, іонізації та мікроклімату у помешканнях громадян.

Варіантів щодо подальшої долі зеленої красуні було декілька, але хотілось обрати найбільш гуманний, щоб врятувати життя ялинки.

Для отримання консультаційної допомоги до Управління запросили директора фірми ТОВ «Ландшафтна майстерня «Пан Тюльпан» Мирославу Курцеву, агронома, інженера садово-паркового господарства, яка після вивчення даного питання зробила висновок, що ялинку неможливо «переселити» в інше місце, оскільки дерево доволі старе і має дуже розлоге коріння, тісно переплетене із корінням сусідніх дерев, яке не вдасться повністю і без пошкоджень  вилучити з ґрунту, щоб сформувати кореневу грудку, необхідну для пересадки. І якщо навіть пересадити ялинку в інше місце – дерево загине. Крім того, фахівець зазначила, що в процесі росту ялинки дуже розрослися, сплелися корінням і почали пригнічувати одна одну, що в наступні декілька років неодмінно призвело б до передчасного старіння не лише зрізаного дерева, а й сусідніх.

Враховуючи поради фахівця, варіант щодо пересадження ялинки буде марним. Тож щоб задовольнити скаргу громадянки та залишити непошкодженими інші дерева було прийняте рішення спиляти ялинку.

Спиляна вічнозелена красуня отримала нагоду для продовження існування – в якості новорічної ялинки. Її вирішено було подарувати відвідувачам обласної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Управління ДСНС в області багато років співпрацює з бібліотекою, провели разом багато спільних заходів з безпеки життєдіяльності для дітей і молоді. Тож, сподіваємось, що наша ялинка під час новорічних і різдвяних свят порадує маленьких і дорослих відвідувачів бібліотеки та додасть їм святкового настрою. Адміністрація й працівники бібліотеки дуже дякували за подарунок, зауваживши, що в них ще ніколи не було такого красивого новорічного дерева, та висловили сподівання, що воно допоможе здійснити мрії і бажання читачів, які приїжджають до наукової бібліотеки навіть з інших областей.

Прес-служба Управління ДСНС в Кіровоградській області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар