Вибори у Соколівській ОТГ: відповіді на питання, які вас цікавлять

У зв’язку зі створенням Соколівської  об’єднаної громади та проведенням 18 грудня перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад та відповідних сільських, селищних, міських голів, фахівці кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультують виборців окремих категорій: осіб, які живуть не за місцем реєстрації, внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців, правоохоронців, ув’язнених.

Вибори призначено на 18 грудня 2016 року, Соколівська територіальна виборча комісія визначила вже межі 22 округів, у найменшому з яких проживає 145 виборців, у найбільшому – 292. В Соколівську сільську об’єднану територіальну громаду Кіровоградського району об’єднались Соколівська, Карлівська, Назарівська, Вишняківська, Іванівська сільські ради. 

Чи можуть голосувати на місцевих виборах громадяни, які у день голосування перебуватимуть не за місцем постійної реєстрації?

Не можуть. Право голосу на місцевих виборах мають дієздатні громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад. Тобто, зареєстровані в межах відповідного виборчого округу та включені до списків виборців.

Чи є можливість тимчасово змінити місце голосування, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців для того, щоб проголосувати на місцевих виборах за місцевим фактичного проживання?

 Ні. На місцевих виборах процедура тимчасової зміни місця голосування не застосовується.

Чи мають право громадяни України, які вимушено залишили свої домівки у Донецькій та Луганській областях, АРК, голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання, на території інших областей?

За відсутності постійної, а не тимчасової реєстрації, тобто, обмеженої терміном у шість місяців відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, чинне законодавство про місцеві вибори не надає таким особам права голосувати на місцевих виборах у населеному пункті за фактичним місцем їх проживання.

Яким чином можуть проголосувати на місцевих виборах військовослужбовці, які в день голосування перебувають у місцях тимчасової дислокації військових частин?

Такі військовослужбовці не матимуть можливості реалізувати своє виборче право, тому що відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» в місцях дислокації військових частин (формувань), утворення спеціальних виборчих дільниць  не передбачене.

Чи мають право голосу на місцевих виборах громадяни України, які є військовослужбовцями строкової служби?

Ці громадяни України вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади, тому відповідно  не мають право голосу.

Чи мають право проголосувати на місцевих виборах військовослужбовці, що несуть службу за контрактом?

Так, але тільки, якщо вони зареєстровані в громаді, в межах якої дислокується їхня військова частина.

Чи може посвідчувати особу виборця, який є військовослужбовцем за контрактом, військовий квиток?

Ні, не може. Ст. 3 Закону України «Про місцеві вибори» визначає, що документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.

Як проголосувати працівникам правоохоронних органів, які виконуватимуть свої службові обов’язки в день голосування на виборчій дільниці?

Вони зможуть проголосувати на цій дільниці лише за умови, якщо відноситимуться до цієї дільниці за місцем своєї реєстрації.

Якою є процедура голосування для засуджених осіб?

Не мають права голосу на місцевих виборах громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.

Чи можуть проголосувати на місцевих виборах особи, щодо яких було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, та які знаходяться в слідчому ізоляторі (СІЗО)?

Не можуть. В таких установах, як слідчі ізолятори, під час проведення місцевих виборів спеціальні виборчі дільниці не використовуються.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою:

м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53

Тел.: (095)87-662-33, (0522) 32-08-24

Email: kirovohrad1.kirovohrad@legalaid.gov.ua

Поширити:

Залишити коментар:

коментар