На Кіровоградщині пройде Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби пам’яті видатного спортсмена

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація http://vgolos.com.ua/

17 грудня у Новоукраїнці відбудеться відкритий Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби серед юнаків 2002 – 2008 років народження, присвячений пам’яті першого майстра спорту СРСР на Кіровоградщині Бондура Федора Михайловича. У 50-60-х роках ім’я борця класичного стилю (нині греко-римська боротьба) Федора Бондура було чи не найпопулярнішим у спортивних колах не лише України, а й Радянського Союзу.

Про це пише сайт Новоукраїнської міськради.

Бондур Федір Михайлович – перший Майстер спорту СРСР з класичної боротьби серед сільських спортсменів Радянського Союзу, перший майстер спорту на Кіровоградщині серед представників усіх видів спорту, він був символом могутності, сили й відточеної техніки.

Народився майбутній богатир 12 лютого 1928 року в селі Дмитро-Білівці Миколаївської області. Згодом сім’я переїздить на хутір Орєхово, неподалік Новоукраїнки. Батько працював каменярем на Орєховському кар’єрі, а Федір навчався в восьмирічній школі і багато працював допомагаючи йому. Спортивну кар’єру розпочав в 1949 році, перебуваючи на службі в Радянській Армії в Білоруському військовому окрузі. Став першим серед борців округу. Згодом, під керівництвом свого першого наставника, майстра спорту Олексія Куценка Федір Бондур ставав тричі чемпіоном Збройних Сил СРСР у важкій вазі. У 1953-1955 роках він став срібним й бронзовим призером першості Радянського Союзу.

Не було рівних йому на матчевих зустрічах з командами Молдови, Естонії, на 4-й республіканській та Всесоюзній спартакіадах, міжнародних турнірах. Його силу відчули на собі двічі олімпійський чемпіон Іван Богдан, чемпіон Європи і олімпійський призер Микола Білов, чемпіон світу естонець Август Енглас, чемпіони СРСР Аркадій Ткачов та Олександр Ванін , чемпіон світу та Європи Олександр Мазур.

Федір Михайлович золотими літерами вписав своє ім’я в когорту славних богатирів Кіровоградщини Данила Посунька, Миколи Сокура, Яна Цигана, Івана Крузя, які свого часу були чемпіонами світу та Європи.

Після демобілізації з військової служби в 1956 році Федір Бондур проживав і працював в м. Новоукраїнці. Талановитий борець, учитель і тренер він започаткував школу класичної боротьби в місті, виховав 7 майстрів спорту, понад два десятки кандидатів у майстри спорту та першорозрядників, які достойно представляли Новоукраїнщину і Кіровоградську область на змаганнях республіканського та союзного рівня, виборювали перші та призові місця. Команда борців м. Новоукраїнки входила до п’ятірки найсильніших в Україні.

Помер Федір Михайлович Бондур 14 жовтня 1996 року у Новоукраїнці.

У 2015 році рішенням сесії міської ради було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Новоукраїнка», за ініціативи міського голови Олександра Корінного, за кошти міського бюджету відреставрований пам’ятник на місці поховання видатної особи нашого міста. А завдячуючи учням, товаришам, нинішньому тренеру греко-римської боротьби Новоукраїнської дитячо-юнацької спортивної школи Олександру Тотку, місцевій владі буде організовано традиційний турнір пам’яті Федора Бондура, як один із етапів відновлення слави одного із центрів греко-римської боротьби України.

Варто зазначити, що окрім місця поховання Федора Бондура, було реконструйовано могилу Марії Пилипівни Тичини – також Почесного громадянина міста Новоукраїнка,  до заслуг якої відносять значний внесок у розбудову нашого міста

Нового змісту набув пам’ятник нашому земляку Марку Ісайовичу Мокряку – герою І Світової війни, кавалеру чотирьох Георгіївських Хрестів, нагород, яких удостоювались військові за особливу мужність та військову майстерність, а кавалерів чотирьох солдатських медалей св. Георгія удостоєно лише кілька десятків військовослужбовців –  уродженців України.

Лише знаючи історію свого краю – можливо успішно будувати майбутнє.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар