Ботулізм у 22-річного мешканця Кіровоградщини не підтвердився

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Минулого тижня 22-річний мешканець Малої Виски звернувся до лікарні зі скаргами на порушення зору, ковтання, слабкості м’язів. Лікарі запідозрили інфекцію ботулізму. Наразі діагноз не підтвердився.

Лікар відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Лабораторного центру Катерина Деревінська розповіла Першій електронній, що лікарі запідозрили діагноз “ботулізм”, адже хворий напередодні їв тушонку, де можуть міститися бактерії. Проте діагноз наразі не підтвердився.

“Цьогоріч на Кіровоградщині зафіксовано 4 випадки захворювання на ботулізм. На щастя, хворі вчасно звернулися до лікарні”, – додала Катерина Деревінська.

Про офіційні результати лабораторного дослідження побімляється на сайті Лабораторного центру.

Згідно результатів досліджень крові хворого та осіб з підозрою на захворювання від 12.12.2016 року, які були проведені в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», методом постановки реакції нейтралізації на білих мишах з сироватками діагностичними ботулінічними типів «А», «Б» і «Е»- ботулотоксин не виявлений.

На сьогоднішній день хворий з м. Мала Виска знаходиться в задовільному стані, відмічається покращення зору, відновлення ковтання  та м’язового тонусу. Температура тіла в нормі. На данний момент контактні, які вживали їжу разом з хворим, за медичною допомогою не зверталися.

Для профілактики ботулізму фахівці ДУ «Кіровоградський обласний  лабораторний центр МОЗ України» рекомендують дотримуватися низки вимог під час приготування та споживання домашніх консерв. Щоб не захворіти на бутулізм чи іншу кишкову інфекцію, важливі кілька моментів. Перше – якість сировини, друге – умови приготування продукту та умови зберігання продукції. Якщо це буде дотримано, то людина не захворіє. Обов’язково потрібно ретельно очищати продукти і посуд, що використовуються для консервування, від бруду і пилу. Не порушувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, адже вони перешкоджають накопиченню токсину. Під час приготування консервацій в домашніх умовах, їх слід стерилізувати при температурі 120 °C щонайменше впродовж 30-40хв. Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, та консервовані гриби у випадкових осіб.

Якщо ж продукт викликає сумнів у якості, його слід прокип’ятити продовж 10 хвилин – це руйнує ботулотоксин.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар