Лісівники Кіровоградщини підготували до продажу 34 тис. ялинок

У лісогосподарських підприємствах триває заготівля новорічних ялинок.

Про це повідомляє прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ.

Першими у лісівників купують хвойні дерева оптові покупці. Жителі міст та сіл придбаватимуть святкових пухнастих красунь для власної оселі ближче до Нового року – на ялинкових базарах, які діятимуть на базі лісництв та садиб лісгоспів. Із 19 грудня поруч із обласним управлінням лісового та мисливського господарства традиційно розпочне роботу обласний лісовий ярмарок.

Ялинки заготовлятимуть по мірі їх реалізації, і вистачить зелених красунь усім бажаючим. Цьогріч у лісових господарствах підготували до продажу 34 тисячі вічнозелених дерев. У цілому ж, за підсумками осінньої інвентаризації лісокультурних об’єктів 2016 року, на промислових плантаціях області загальною площею 354 га вирощується 1 млн. 29 тис. штук сосен і ялин. Створюючи спеціальні плантації з новорічними деревцями, лісівники тим самим дбають про збереження довкілля.

За видовим складом на Кіровоградщині переважають плантації сосни кримської – 285 га. Під сосною звичайною зайнято 56 га. На площі в 13 га вирощується ялина звичайна.

У продажу можна зустріти ялинки заввишки від одного до чотирьох метрів. Але, як показує практика, найбільше жителі області цікавляться півтораметровими деревами.

Догляд за вічнозеленими деревами триває від п’яти до семи років. Охорона шпилькових насаджень від незаконних рубок триває постійно. У передноворічний період зелені красуні перебувають під посиленим, цілодобовим наглядом. До речі, нинішньої осені на допомогу лісовій охороні Чорноліського лісгоспу вперше прийшла розумна електроніка – безпілотний літальний апарат «Фантом», який за своїми технологічними ресурсами багаторазово перевершує людські можливості.

За самовільну рубку на любителів легкої наживи чекають адмінштраф у сумі 85-170 гривень та відшкодування збитків (від 355 гривень).

Покупцям слід звертати увагу на те, що на кожній ялинці повинна бути прикріплена пластикова бірка або самоклейна етикетка зі штрих-кодом, з яких можна дізнатися про місце вирощування деревця.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар