Ліки від гепатиту С – загроза монополізації ринку

Фото: Ліга-Новости

Американська корпорація намагається монополізувати ринок ліків від гепатиту С в Україні. При цьому, зареєстрований в Україні і значно  дешевший препарат  може зникнути з продажу.

Про це йшла мова під час прес-конференції в Прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ.

Під час заходу відмічалося, що за даними ВОЗ більше 2 млн українських громадян (більше 5%), інфіковані гепатитом С. У країнах Європи цей показник коливається від 0,2% до 2,5%. За даними медстатистики,  станом на початок 2016 року, на обліку 67141 хворих на вірусний гепатит, які потребують лікування. З них 20258 живе з гепатитом В і 46883 – з гепатитом С.

В цілому ж, враховуючи специфіку захворювання, реальне число хворих на вірусний гепатит в Україні може бути набагато більшим. До того ж, з початку АТО все гострішою стає проблема діагностики і лікування вірусних гепатитів призовників і військовослужбовців.

Результати тестування на ВГС більше 4 тис. призовників, військовослужбовців та демобілізованих, яке провів МБФ «Альянс громадського здоров’я» в 2015 році, показали більший рівень інфікування  близько 4%, а в ключових військових шпиталях навіть до 10%. За офіційними даними в зв’язку з військовими діями на сході України, кількість військових, що захворіли вірусом гепатиту С сягає 70%.

Читайте також: 2% кіровоградських військових хворі на гепатит С

Директор медцентру Університету фіскальної служби України Руслан Лііс, нагадав що на сьогоднішній день Україні МОЗ зареєструвало 2-а препарати американського і єгипетського виробників. Однак, за його словами, проблема в тому, що американський препарат не продається «відкрито» в аптечній мережі і недоступний пересічному споживачу.

Також, він висловив сумнів з приводу того, що американський виробник зможе забезпечити препаратом всіх українців, котрим необхідно лікування.

«На скільки мені відомо, держава сплачує тільки 5% від загальної кількості хворих», – підкреслив Руслан Лііс.

В свою чергу директор департаменту продажу компанії «Ayapharma» Наталія Іванова, відмітила, що продукт компанії GMP (Єгипет) прекрасно зарекомендував себе на ринку України.

«На сьогоднішній день ми вже маємо близько 300 вилікуваних пацієнтів завдяки нашому препарату»,  – підкреслила вона.

За її словами, оптово-роздрібна ціна препарату складає 27 тис. 54 грн 30 копійок, тоді, як американський препарат набагато дорожчий. Ціна на нього в інтернеті коливається в межах 606 тис. 393 грн. У тому випадку, якщо на ринку залишиться тільки американський виробник, це зробить ліки менш доступними, в тому числі і в ціні для пересічних  українців.

«Я за те, щоб на ринку України була здорова конкуренція. Ми зареєстрували свій препарат. Здорова конкуренція приведе до того, що виграє від цього кінцевий споживач», – впевнена Наталія Іванова.

Адвокат, правозахисник Михайло Гончарук пояснив суть судового розгляду  з американським виробником. Зокрема, американський виробник подав позов до МОЗ України з вимогою відмінити реєстрацію єгипетського препарату. Але в двох перших інстанціях МОЗ України підтвердив законність отримання ліцензії єгипетського препарату.

Конкуренції в принципі не буде у випадку позбавлення ліцензії єгипетської компанії. В такому випадку лікуванням хвороби буде займатися тільки одна компанія», – підкреслив він. Додав, що монополіст зможе встановлювати свої ціни, а також диктувати умови поставки.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар