Медзаклади Кіровоградщини і система «Prozorro»: запроваджуємо, але повільно

З 1 серпня державні заклади повинні здійснюватися закупівлі через електронну систему «Prozorro». Сьогодні, 9 грудня, аналітики обласного відділення організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» розповіли наскільки ефективно використовують нову електронну систему закупівель медзаклади Кіровоградщини.

Як повідомив Володимир Бочаров-Туз, за результатами 4-місячного моніторингу закупівель медпрепаратів на електронній системі «Prozorro» серед медзакладів Кіровоградщини виокремилися лідери,  які активно користуються публічними закупівлями. Це Знам’янська міська лікарня, поліклінічне об’єднання міста Кіровограда та Центр первинної медико-санітарної допомоги №2.

Інші медичні заклади Кіровоградщини не надто активно використовують систему електронних закупівель.

«За 4 місяці у системі «Prozorro» лікувальні заклади Кіровоградщини провели 300 тендерів, які успішно завершені, – говорить аналітик Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Олена Дмитренко. – Сума тендерів – майже 28 млн грн. З них частка економії – 8%, тобто, близько 2,5 млн грн. Взагалі для процедури аукціону – це вагомий показник».

За словами  Олени Дмитренко, не всі медичні заклади Кіровоградщини готові на постійній основі користуватися системою електронних закупівель «Prozorro», оскільки законом передбачено порогову закупівлю від 200 тис. грн. Зазвичай, медзаклади Кіровоградщини мають такі закупівлі 1-2 рази на рік.

«Але все залежить від позиції керівництва медзакладу – якщо вони вирішать проводити державні закупівлі через «Prozorro», то можна купувати ліки і на суму від 1000 грн», – наголосила аналітик.

Для прикладу, Олена Дмитренко озвучила цікаві цифри. Зокрема, Знам’янська міська лікарня ім. Лисенка за 4 місяці оформила через систему «Prozorro» 48 договорів на суму 2 млн грн. Натомість один з найбільших медичних закладів Кіровоградщини – обласний онкологічний диспансер оформив лише 3 договори.

«Всі головні лікарі медичних закладів, до яких ми зверталися, пояснюють своє небажання користуватися сервісом «Prozorro» тим, що законом визначено проведення торгів через систему від 200 тис. грн.  «Ми так і робимо», – говорять вони», – розповіла Дмитренко.

Знизити ціновий поріг закупівель у системі «Prozorro» для медзакладів Кропивницького хотіли у вересні депутати міськради.

Нагадаємо, депутати міськради Кропивницького від фракцій “Батьківщина”, РПЛ, “Самопоміч”, “Свобода”, УКРОП та частини БПП звернулись до міського голови з колективним запитом, у якому наполягали встановити поріг для держзакупівель через систему «Prozorro» від 30 тис. грн. 16 вересня депкорпус не підтримав їхню ініціативу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар