У Кропивницькому презентували виставку «Обличчям до обличчя»

8 грудня в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулось відкриття виставки «Обличчям до обличчя» Сергія та Олени Литвишків.

Подружжя самодіяльних митців Сергія та Олени є авторами оригінальних живописних та вишиваних робіт. Вони мають обмежені фізичні можливості. Проте, допомагаючи один одному у створенні картин. Чоловік малює, а дружина – вишиває. З  2003 року Сергій проживає у пансіонаті для ветеранів війни і праці у селищі Власівка Світловодського району Кіровоградської області.

Народився Литвишко Сергій Анатолійович 17 листопада 1962 року в м. Сімферопіль Автономної Республіки Крим.

В 1962 році він переїхав на постійне місце проживання в місто Кременчук, закінчив місцеву школу – інтернат ім. А.С. Макаренка, 1981 – 1983 р.р. – проходив службу в лавах Радянської армії. Після армії працював художником – гравером та художником – оформлювачем. В 1999 році отримав травму (компресійний перелом шийного відділу хребта), пересувається на візку, людина з інвалідністю І групи. Новим поштовхом до активної творчості, таким собі каталізатором, прискорювачем – виявником для Сергія стала і зустріч із коханою. Вони познайомилися у 2002 році в Полтавській обласній клінічні лікарні, їхні погляди співпали у своєму ставленні до життя, у бажанні жити повноцінно. Уже через певний час поєднали свої долі, крокують по життю  разом, доповнюючи, підтримуючи і надихаючи один одного. Наснагу для творчості черпає у спілкуванні з дружиною, рідними, близькими, друзями.

Переборюючи біль та незручності, Сергій з допомогою дружини Олени,  пише картини використовуючи спеціальну рукавичку, за допомогою якої затискає пензель між великим та вказівними пальцями.

Незважаючи на обмежені фізичні можливості, Сергій має величезне бажання творити, відкривати свою душу, дарувати позитив, ділитися почуттями та емоціями, душевними переживаннями.

Сергій Анатолійович є учасником трьох виставок: у міській художній галереї (м. Кременчук Полтавської області), картинній галереї Наталії Юзефович (м. Кременчук) та літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного (м. Полтава, 2015).

У свій час куратором, організатором виставкової діяльності Сергія стала співробітниця Кременчуцької міської художньої галереї Зоя Авраменко. Це вона відкрила Сергія як художника для цінителів мистецтва живопису, спонукаючи художника до розвитку й самовдосконалення, а також  пані Зоя  популяризує його твори.

Литвишко Олена Анатоліївна народилася 20 вересня 1981 року у м.Чапаєве Харківської області. Інвалід по зору ІІІ групи. Майстриня- вишивальниця.

Своїм художнім захопленням Олена завдячує саме чоловіку. Одного разу, перебуваючи на лікуванні у санаторії в Саках АР Крим, подружжя завітало до виставкового салону з товарами для рукоділля з пророчою, напевно, назвою «Чарівна мить». Тоді й придбали необхідні для вишивання приладдя, матеріали. Із того часу простяглася творча стежина вишивальниці. На сьогоднішній день відбувається творчий саморозвиток та зростає майстерність. а також зростає кількість робіт, які Олена пропонує до уваги шанувальникам свого таланту.

На виставці «Обличчям до обличчя» представлено двадцять живописних робіт Сергія Литвишко та тринадцять картин вишитих в техніці хрестик Олени Литвишко, виконаних протягом 2012-2016 рр.

Сергій – художник за покликанням, автор образно – психологічних  портретів, робіт на філософські теми, картин – роздумів. Саме його зацікавлений, не байдужий погляд на життя сприяє в подальшому змальовувати на полотні найоригінальніші образи, лінії, форми, емоції та допомагає створювати незвичайно одухотворені живописні полотна.

На виставці найбільш широко представлений жанр портрету: «Портрет дружини», «Портрет онука», «Данило», «Соня», «Зоя», «Анджеліна», «Портрет товариша», «Істинна Безсмертна».

Картини – роздуми: «Материнство», «Нічна німфа», «Ретро – вечірка», «Життя –це маска». Скільки природного в його картинах написаних в анімалістичному жанрі: «Замилування», «Кіт», «Жаба», «Півник».

Зачаровують своєю чистотою пейзажі: «Макове поле» та «Зимовий пейзаж», натюрморт «Лілія» та «Яблуко».

Вишиті роботи Олени вирізняються тонким ліризмом: «Гроза», «Фея», «Лотос», «Сакура», «Малюк», «Кавоманка», «Аромат кави», «Дама у капелюшку», «Три грації», «Песик», «Рік коня», «Ретро-мобіль». Вражає своїм розміром 50 х1,55 (см) вишита Оленою картина «Тайна вечеря».

І нині подружжя митців легко вирізнити з-поміж інших майстрів пензля та чарівної голки як самобутніх оригінальних авторів художніх творів, і саме вони своєю нездоланною жагою до життя , творити і жити надихають своїм прикладом багатьох людей, які опиняються у складних життєвих обставинах  і яких випробовує доля.

На жаль автори робіт не змоги бути присутніми на відкритті своєї виставки, через погіршення самопочуття Сергія. Але завдяки підтримці знайомих та друзів художника відкриття виставки відбулося.

Теплі слова підтримки  та захоплення мистецтвом творчого подружжя висловила заступник голови Світловодської міської ради з питань житлово-комунального господарства архітектури і будівництва Анна Нестеренко. А заступник директора Власівського пансіонату для ветеранів війни і праці з геріатричним відділенням Світловодського району Кіровоградської області Надія Нестеренко розповіла про мистецький шлях подружжя самодіяльних митців. Також на відкритті виставки для митців прозвучав музичний дарунок у виконанні відомого барда Андрія Шульги.  Відкриття виставки відбулося у камерній, затишній атмосфері. І музейні співробітники і всі хто завітав на відкриття виставки бажають Сергію Анатолійовичу міцного здоров’я та швидкого одужання.

А ще під час розмови із Надією Іванівною Несторенко з’ясувалося, що Сергію Анатолійовичу, який пересувається на інвалідному візку, вкрай необхідно замінити акумулятор на візочку, який нещодавно вийшов із ладу. Адже без нього Сергій фізично не може жодним чином хоч-якось самостійно пересуватися. А це для нього життєво важливо.

 Тож звертаємося за підтримкою до всіх небайдужих та сподіваємося на допомогу.

1 2 3 5 7 13-а IMG_7377 IMG_7379 received_1158883330858994 received_1158883334192327 received_1160003007413693

За матеріалами Кіровоградського обласного художнього музею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар