У Кропивницькому показали “Мрію водія”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 2 грудня, в обласному художньому музеї розгорнуто виставку творів унікального майстра-різьбяра Дмитра Кудрі та його учнів під романтичною назвою «Мрія водія».

Дмитро Володимирович – уродженець міста Мала Виска Кіровоградської області, але як творча особистість презентує славне місто Олександрію, яке не втомлюється дивувати Степову Елладу та увесь світ своїми дивовижними майстрами. Є люди – активні, невгамовні, з незгасним творчим запалом, яких часто називають «людина-феєрверк», або – «людина-оркестр». Дмитро Кудря цілком підпадає під ці визначення, тим більше, що за фахом він дійсно музикант.

Свого часу закінчив Кіровоградське музичне училище, працював викладачем Олександрійської дитячої музичної школи по класу кларнета, був керівником самодіяльного духового оркестру, на сьогодні реалізує своє захоплення музикою у якості артиста міського муніципального духового оркестру «Ліра».

IMG_6696

І одночасно з цим – величезна любов до різьбярства, яка дісталася йому у спадщину від батька та дідуся. Останній, доречи, був майстром по виготовленню скрипок. Ще працюючи викладачем Олександрійської дитячої музичної школи Дмитро Кудря вів за сумісництвом гурток «Сувенір» при Будинку піонерів та молоді, а з 1986 року перейшов на постійну роботу в цей заклад в якості керівника вищезазначеного гуртка.

Цього ж року він стає керівником народного художнього колективу-студії «Художнє різьблення» Центру дитячої та юнацької творчості. Майстер-різьбяр поклав в основу своєї творчої та педагогічної діяльності чудовий девіз «Краса врятує світ», популяризує українське народне мистецтво, яке виборює собі право на життя в умовах невблаганної урбанізації та технічної революції, долучає дітей до вивчення української автентичності, сприяє їх власному творчому самовираженню, що дуже важливо для життєвого самоствердження та визначення у подальшому свого професійного шляху, а ще – виховання духовно здорового покоління українців, гідних стати будівничими нової європейської України.

Фактично Дмитро Кудря в умовах післяреволюційного та воєнного часу виконує дуже важливу та конче необхідну справу трудового виховання, не тільки навчаючи дітей виготовляти різноманітні вироби для виставок, а й долучаючи їх до обладнання майстерні, гурткової кімнати, створення своїми руками подарунків рідним та близьким. Перейнявши творчий запал вчителя та його любов до різьблення, діти із задоволенням виготовляють іграшки, сувеніри, портрети видатних діячів культури, речі для оздоблення інтер’єру тощо.

IMG_6697

Окрім цього, ця дивовижно творча і активна людина постійно надає методичну та практичну допомогу шкільним вчителям трудового навчання. Дмитро Володимирович підготував більше двадцяти методичних рекомендацій з художнього різьблення, які використовують на уроках у навчальних закладах та розробив програму «Різьблення деревини», яка розрахована на чотири роки навчання в позашкільному закладі для вихованців 10-18 років. За його ініціативи систематично проводиться конкурс професійної майстерності серед працівників шкіл, ПТУ, позашкільних закладів. У 2003 році Дмитро Кудря налагодив міжнародні стосунки із шведським дитячим колективом «Minklippa», що знаходиться у місті Норберт.

Показником офіційного визнання творчих та педагогічних заслуг майстра можна вважати чисельні грамоти, подяки, дипломи різного рівня, яких на сьогодні нараховується вже більше тридцяти п’яти, відзнака «Відмінник освіти України» та статус народного майстра художньої обробки деревини Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

IMG_6699

І все ж таки те, що Дмитро Володимирович не тільки талановитий майстер, а й педагог від Бога, красномовно підтверджують в першу чергу творчі досягнення його учнів – переможців Міжнародного фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі, Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір», фестивалю технічної творчості «Орбіта-Артек», конкурсу на кращий мистецький твір, присвяченого проведенню в Україні Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012», конкурсу учнів молодшого шкільного віку з початкового технічного моделювання, Всеукраїнського конкурсу «Таланти багатодітної родини», VIII Всеукраїнського фестивалю-конкурсу на кращого юного майстра з народних ремесел у місті Києві, Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Податки очима дітей», ХІІ дитячого міжнародного фестивалю мистецтв  «Таланти ІІІ тисячоліття» у місті Харкові, Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Знай і люби свій край», Всеукраїнської виставки-фестивалю «Обдаровані діти України.  Цей чудовий перелік – найкраща нагорода для педагога та цілком заслужений привід для гордості за свою справу та своїх вихованців.

Але цей, безумовно, геніальний педагог, не тільки вчить інших, а й сам не втомлюється вчитися, постійно самовдосконалюючись та шліфуючи свою майстерність, опановує методику геометричного різьблення, створюючи дивовижні авторські роботи – скриньки, портрети письменників і музикантів, кухонні дошки, полички, годинники тощо.

IMG_6648

Нагородою за теплячись, цілеспрямованість та трудолюбство стають все нові і нові мистецьки шедеври, які систематично презентуються на Всеукраїнських, обласних та міських виставках, конкурсах та фестивалях декоративно-прикладного мистецтва, зокрема – «Калиновий спів», обласної виставки творчого об’єднання майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та самодіяльних художників «Дивосвіт», обласної виставки «Торжество благодаті, сумління, таланту» на святі духовного співу «Молюсь за тебе, Україно!» (місто Кропивницький), «Козацькому роду нема переводу» (Дніпровська область), виставки народного прикладного мистецтва «Карпатський вернісаж» (місто Івано-Франківськ), відкритого фестивалю декоративно-ужиткового мистецтва, ремесел та народних промислів «Барви України», ярмарку майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Щедрий Миколай», Всеукраїнської виставки «Українська народна іграшка», Всеукраїнської виставки-конкурсу народного мистецтва «Кращий твір року», щорічного звіту майстрів мистецтв Кіровоградської області (місто Київ), Сорочинського ярмарку-виставки (Полтавська область), фестивалю «Слов’янський базар» (місто Вітебськ, Білорусь) та інші.

На сьогодні роботи Дмитра Кудрі знаходяться в чисельних приватних колекціях, в Державному Музеї народної архітектури та побуту України, Державного музею іграшки, чисельних приватних колекціях, і врешті-решт – облюбували експозиційну залу обласного художнього музею міста Кропивницький.

IMG_6625

Розгорнута в музеї виставка робіт майстра та його учнів «Мрія водія» стала справжнім подарунком не тільки для шанувальників високопрофесійного мистецтва виготовлення дивовижних робіт із деревини, а й для тих, хто є небайдужим до «залізного коня», оскільки презентує моделі різних транспортних засобів, виконаних нерідко у вигляді трансформерів. Вона має також величезне пізнавальне значення, оскільки дерев’яні моделі різноманітних машин – автомобілів, вантажівок, потягів, військової техніки тощо завдячуючи талановитим рукам Дмитра Кудрі та вихованців студії «Художнє різьблення»  мають властивість розбиратися і складатися, що викликає підвищену зацікавленість та додаткові позитивні емоції не тільки у дитячої, а й дорослої аудиторії.

У рамках відкриття виставки «Мрія водія» було проведено серію творчих зустрічей Дмитра Кудрі з учнями та дошкільнятами (вихованцями ДНЗ № 37, ЗОШ № 4), які проходили в атмосфері живого спілкування та невимушеного діалогу, адже Дмитро Володимирович любить і вміє спілкуватися з дітьми, маючи ще один талант справжнього педагога та психолога – вміння знаходити підхід до юних сердець та запалювати їх своїм власним творчим вогнем. Відвідувачі виставки отримали унікальну можливість не тільки поспілкуватися з майстром та насолодитися спогляданням дивовижних виробів із деревини, а й ознайомитися з конструкторськими особливостями презентованих робіт, та навіть більше – потримати їх в руках, що стало справжнім святом для юних шанувальників «залізних коней».

IMG_6703 IMG_6705 IMG_6711

Поширити:

Залишити коментар:

коментар