Задум Добровеличківського району «1 район – 1 громада» не реалізовуватиметься

У Добровеличківкому районі досі не провели громадських слухань щодо створення об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ). У вересні лише почався процес обговорення про те, чи готові громади Добровеличківщини об’єднуватися.

Населення Добровеличківського району – 34 тис.

Голова Добровеличківської РДА Василь Смаглюк
   Голова Добровеличківської РДА Василь Смаглюк

Як розповів голова Добровеличківської РДА Василь Смаглюк, у вересні Добровеличківська селищна рада звернулася до громад району з питання про створення громади за принципом 1 район – 1 громада (мінус місто Помічна). Але долучитися до процесу виявили бажання лише 18 з 21 громади. Не погодилися обговорювати процес об’єднання Тишківка, Глиняни та Олексіївка.

«Жодних реальних кроків у бік об’єднання ніхто не робить, – розповідає Василь Смаглюк. –  Тому об’єднавчі процеси йдуть повільно. Кожен сільський голова говорить, що хай вони спочатку об’єднаються, я подивлюся чи буде від цього користь, а потім вже буду вирішувати приєднуватися чи ні. Насправді багато залежить від людського фактору. Сільські голови не хочуть втрачати посади і йти на ризик. Помічна – єдиний населений пункт, який готовий до створення ОТГ. Проте вони не можуть об’єднатися, оскільки ЦВК не призначає проведення виборів на їхній території».

Читайте також: Коли зійде щаслива зірка Помічної?

Причина – місто Помічна Добровеличківського району  хоче об’єднатися з селом Помічна Новоукраїнського району. Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму засіданні 2 листопада рекомендував Парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону України №4676 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад», але ВРУ досі його не прийняла. Тому ЦВК відмовляє громадам, які хочуть об’єднатися з населеними пунктами інших районів, у проведенні виборів. Через це міська влада Помічної подала позов до суду на ЦВК.

Читайте також: Громада з Кіровоградщини подала позов до суду на ЦВК

Проте на останньому засіданні сесії Кіровоградської облради було затверджено новий перспективний план. Згідно цього плану, у Добровеличківському районі має утворитися 3 громади:

  • Добровеличківська ОТГ включатиме селищні та сільські ради – Добровеличківська, Новолутківська, Олександрівська, Тернівська , Троянська, Юр’ївська, Дружелюбівська, Карбівська);
  • Помічнянська ОТГ включатиме Помічнянську сільську раду Новоукраїнського району, Помічнянську міську раду та сільські й селищні ради – Піщанобрідська, Червонополянська, Братолюбівська, Гнатівська, Олексіївська, Перчунівська, Любомирська, Миколаївська, Глинянська, Помічнянська;
  • Тишківська ОТГ складатиметься з сільських рад – Тишківської, Гаївської, Липнязької, Федорівської, Марківської.

Тому об’єднатися Добровеличкіському району за принципом “1 район – 1 громада”, навряд чи вийде. 15 листопада,  на засіданні робочої групи з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад у Кіровоградській області, Вікторія Куликова пояснила, чому у Добровеличківкому районні будуть створені 3 громади:

«Враховуючи існування Помічнянської громади, ми запропонували утворити ще Добровеличківську і Тишківську громади. До цього районна рада взяла на себе координацію процесу об’єднання у форматі «1 район – 1 громада». Разом з тим районна влада так і не змогла отримати рішення 4 сільських рад (щодо об’єднання з Добровеличківкою – ред.). Крім того, план створення однієї громади у межах району не був доопрацьований».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар