У Кропивницькому збільшилась захворюваність на вітряну віспу

Ілюстрація www.hh.com.ua

У листопаді поточного року в м. Кропивницькому збільшилась захворюваність на вітряну віспу серед дітей та підлітків. Вітряна віспа схильна до епідемічного розповсюдження.

Про це повідомляє сайт Кіровоградського обласного лабораторного центру.

Вітряна віспа – гостре інфекційне захворювання вірусної природи. Збудник даного захворювання нестійкий в зовнішньому середовищі. Хворіють переважно діти, починаючи з 3-х місяців, але найчастіше у віці від одного  до десяти років. Перенесене захворювання залишає стійкий імунітет на все життя. Захворювання у підлітків та дорослих характеризується переважно тяжким клінічним перебігом. Джерелом інфекції при вітряній віспі є хвора людина, яка стає заразною з останніх днів інкубації та в період висипки, тобто протягом 7 днів.  Заразитися можна при спілкуванні з хворим, захворювання передається повітряно-крапельним шляхом.

Майже три тижні від початку зараження до  клінічних проявів хвороби   триває інкубаційний період. Захворювання характеризується гарячкою та висипкою  на шкірі всього тіла і слизових оболонках. Етапності у висипанні не буває.  Гарячковий період продовжується від 2-5 днів, а при суцільній та тривалій висипці  до 10 днів. Підвищення температури пов’язані з новими висипаннями і супроводжуються погіршенням загального стану хворого: порушується сон, знижується апетит, дитина стає дратівливою та інше. У осіб з ослабленим імунітетом може спостерігатися тяжкий клінічний перебіг захворювання. При тяжкому перебігу захворювання не рідко виникають ускладнення: ларингіт, різні форми піодермії, бешиха, стоматит, отит, лімфаденіт, бронхопневмонія, нефрит та інше.

Лікування вітряної віспи переважно симптоматичне, за хворим треба встановити ретельний догляд, особливо за його шкірою. Не допускати, щоб діти розчухували пухирці та кірочки. Рекомендовано хворим змінювати білизну щодня.

Боротьба з захворюванням на вітряну віспу полягає в недопущенні  заносу захворювання в організовані дитячі колективи та лікувально-профілактичні заклади.  Найважливішим профілактичним заходом є недопущення контакту з хворими.  З цією метою у дитячих дошкільних закладах оглядають дітей і опитують їх батьків. У разі підозри на захворювання дитину відправляють додому, ізолюють із колективу на 12 днів, а за контактними встановлюють медичний нагляд  на протязі 21 дня.

Приміщення, де знаходяться контактні з хворим слід провітрювати та проводити  його вологе прибирання. Потрібно дотримуватись режиму між групової ізоляції.

Згідно наказу МОЗ України від 11.08.2014 року №551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні» профілактичні щеплення проти вітряної віспи в нашій країні є рекомендованими. Централізоване забезпечення вакциною проти вітряної віспи не передбачене.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар