Українські чоловіки визначили 10 правил сучасного батька

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

“Ми звикли думати, що мама для дитини важливіша і потрібніша, ніж тато, ― говорить батько трьох дітей та ініціатор проекту Конференція справжніх татусів Віктор Козін. ― Цей стереотип розповсюджений не лише в Україні, а й на всьому пострадянському просторі. Це пов’язано з історичними подіями, війнами і втратами чоловічого населення, із дозволом розлучень і появою вільних стосунків. Сьогодні ж, за статистикою МОЗ, кожні другі пологи в Україні ― партнерські. Це означає, що чоловіки стали більш відповідальними, що їх хвилює питання, як стати хорошим батьком. Першу дитину моя дружина народжувала одна. На другі пологи я спішив, але таки запізнився ― не встиг пролетіти 4000 кілометрів. На третіх я був поруч ― і це найсильніші враження у моєму житті”.

Метою конференції було не тільки підняти тему відповідального батьківства і обмінятися досвідом, але й визначити 10 правил сучасного батька. В голосуванні взяли участь 70 чоловіків віком від 20 до 65 років, кожен третій з яких ― багатодітний.

Тато чотирьох дітей і успішний маркетолог Андрій Федорів вважає, що з дітьми головне бути не нудним:

“Важливо, щоб усе йшло не за планом, не так як завжди. Наприклад, мені треба відвезти дітей до школи, вони сідають у машину, а я їм кажу: “Дітвора, ми сьогодні прогулюємо”. І їдемо в ліс. І може так статися, що цей похід у ліс, ось такий незапланований, стане в десятки й сотні разів важливішим за один ординарний день у школі”.

Шоумен Андрій Шабанов говорив про те, що важливо не нав’язувати дітям свої інтереси:

“Я вважаю, що тато не повинен планувати замість дітей їхнє майбутнє. Дуже часто у сім’ях виникають такі діалоги: “Синочку, ким ти хочеш бути? ― Я хочу в кіно зніматися. ― Та хіба це професія для чоловіка? Ходи краще до татка, інженером станеш”. Коли я в 16 років щойно закінчив школу і захотів працювати діджеєм на дискотеці, на сімейній нараді вирішили: якщо хочеш, треба спробувати. Дякую батькам за це рішення”.

Ресторатор Діма Борисов запропонував кожному батькові придумати свій ритуал з дитиною. Він, наприклад, щоранку п’є каву разом із маленьким сином, якому лише один рік:

“Коли вранці я йду на кухню випити чашечку ароматного еспресо, а до мене підходить мій маленький син і просить: “Тато, дай, хочу”, ― я не можу йому відмовити. Я подумав, якщо йому подобається смак кави, то цей час може стати тільки нашим. Підібрав для нього таку ж смачну каву, тільки без кофеїну, і тепер ми вранці п’ємо каву разом”.

Спікер конференції Андрій Віленський розповів, як важливо почути те, що хоче сказати дитина:

“Для мене, як для батька, головне ― це вміти чути дитину. Коли моєму синові було років 10, я щоранку підвозив його до школи. У нас був ритуал: він ставив у машині одну й ту саму пісню ― “Не стоит прогибаться под изменчивый мир…”. Пісня нагадувала про мою юність, тож мені це подобалося. Лише за якийсь час я зрозумів, що насправді цією піснею він хотів мені показати, як йому важко, погано і некомфортно у школі. А прямо сказати не міг ― боявся мене засмутити. Ми розібралися з ситуацією, поміняли школу, і все владналося. Тепер я точно знаю, що важливо не просто проводити час разом, а постаратися почути, що говорить дитина”.

10 правил сучасного батька, які були прийняті на конференції

  1. Бути собою і не боятися своїх недоліків.
  2. Придумати свого героя або традицію.
  3. З повагою ставитися до мами.
  4. Не нав’язувати свої інтереси.
  5. Діяти не за планом.
  6. Не тримати секретів від своїх дітей.
  7. Чути свою дитину.
  8. Завжди показувати, що все гаразд.
  9. Вчитися у своїх дітей.
  10.  Любити своїх дітей.

Всі виступи ви можете подивитися за посиланням
Посилання на відео “Коли чоловік плаче”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар