Кропивницьким комунальникам не вдалося зекономити понад 400 тис. грн

Наприкінці жовтня у Кропивницьких ЗМІ з’явилась інформація щодо досить вигідної закупки КП «Кіровоград-Універсал 2005» – підприємство, за даними електронної системи публічних закупівель «ProZorro», визнало переможцем торгів, щодо покупки двох спецавтомобілів, підприємство ТОВ «Торговий дім «Комунальна техніка».

Тоді здавалось, що комунальникам, завдяки проведенню аукціону, вдалось зекономити понад 400 тис. грн. Однак виявилось що це лише початок, а історія матиме своє продовження – нового переможця, ТОВ “Укравтокомплект лтд”, та нову ціну – 4,5 млн. грн., замість початково озвученої 4,079 млн. грн, пише Центр медіарозслідувань “Прозоро”. Ознайомитись з підписаним договором нині може кожен бажаючий на електронному порталі публічних закупівель  «ProZorro».

Однак про все по порядку. Так 8-го вересня Комунальне підпримєство “Кіровоград-Універсал 2005” оголосило про проведення відкритих торгів на покупку машин дорожніх комбінованих у кількості 2 шт., з очікуваною ціною 4,5 млн. грн. за обидві. Кінцевим строком подання тендерної документації було визначено 10 жовтня, сам же аукціон мав відбутись 19-го.

Згідно опублікованих вимог придбати комунальники планували дві машини дорожні комбіновані МДКЗ, одну на базі МАЗ-6501 іншу на базі МАЗ-5340 (або еквіваленти). Обидві машини мали бути випущені не пізніше 2015 року, “призначені для цілорічного утримання магістральних та міських автодоріг з асфальтобетонним та цементобетонним покриттям”, а також обладнані піскорозкидальним обладнанням та повортним відвалом.

На участь у тендері одразу зголосились чотири приватні фірми, пропозицію однієї з котрих — ТОВ “Техноторг-Дон”, було відхилено, а саме підприємство не допущено до аукціону.

За даними держреєстру ТОВ “Техноторг-Дон” належить двом миколаївським бізнесменам Ігору Калюжному та Євгену Березовському. Останній, до слова, є головою Миколаївської партійної оранізації “Аграрної партії України”, а на початку 2016-го навіть був ненадовго призначений головою правління банку “Агрокомбанк”. Сама ж фірма окрім того, що є фігурантом декілької кримінальних справ, так ще й була визнана 21-го квітня цього року винною у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції та оштрафована рішенням Антимонопольного комітету України.

Та повернімось до безпосередніх учасників торгів. Вже 19-го жовтя відбувся аукціон участь у котрому взяли троє учасників: ТОВ “Укравтокомпдект лтд”, ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш” та ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка”. Під час трьох раунтів аукціону лише дві з трьох фірм намагались торгуватись знижуючи ціну. У підсумку найкращу пропозицію — 4,079 млн. грн. запропонувала ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка” лише на 1 тисячу гривень випередивши ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш”.

Залишалось лише підписати договір і зекономити бюджету 431 тисячу гривень. Однак це виявилось непростим ділом. Трохи менше ніж через місяць, 8-го листопада, на адресу ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка” було направлено листа з нагадуванням про строки підписання договору, однак підприємство несподівано відмовилось від перемоги.

Далі цікавіше. Як ми вже згадували наступною за ціною була пропозиція ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш”, котрі пропонували поставити автомобілі за 4,08 млн. грн.. Однак, отримавши від тендернорного комітету КП “Кіровоград-Універсал 2005” лист з інформацією, що їхня пропозиція наразі визнана переможцем, дана фірма, як і попередня, відмовляється від підписання договору.

Нас зацікавили дати у протоколах тендерного комітету, а точніше одним з абзаців, котрий повторювався в обидвох документах. Якщо в першому випадку, у протоколі щодо ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка” даний текст вигядав логічно, то у ситуації з ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш” відчувалась нестиковка дат.

Аби з’ясувати ситуацію, а заразом вияснити в чому ж була причина відмови одразу двох найвигідніших підрядників ми зателефонували до контактної особи замовника — голови тендерного комітету Мирослави Сіянко.

Як нам повідомили, у протоколі №35 була допущена технічна помилка, котра буде виправлена шляхом скликання засідання тендерного комітету та прийняття відповідного рішення. Копія даного рішення невдовзі має з’явитись в системі “ProZorro”. Що ж до відмов, Мирослава Сіянко розповіла наступне: “Ще на стадії підготовки до підписання документів представники ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка” намагались ініціювати зміну умов договору. Питання не стосувалось ціни чи комплектації товару, а от обмеження гарнатійного пробігу та інші деталі активно обговорювались. Ми звісно не пішли на поступки, а через день після направлення офіційного листа, котрим було сповіщено фірму про строки підписання документів, ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка” надало нам відповідь з відмовою підписувати договір про закупівлю.

Стосовно ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш”, то з ними було ще швидше — фірма відповіла вже на наступний день, мовляв у зв’язку зі здорожченням вартості автомобілів, вони також не мають бажання співпрацювати з нами та підписувати договір”.

У підсумку переможцем тендеру було визнано ТОВ “Укравтокомплект лтд”, котре від початку не торгувалось та запропонувало найдорожчу ціну — 4,5 млн. грн. за два автомобілі (машина на базі МАЗ-6501 — 2,409 млг. грн., на базі МАЗ-5340 — 2,091 млн. грн.).

Трохи інформації про учасників тендеру. Власниками першої фірми котра відмовилась від підписання договору – ТОВ “Торговий дім “Комунальна техніка”, є батько та син Чхало Василь Вікторович та Чхало Віктор Васильович родом з Кременчуга. Свого часу Віктор Чхало балотувався до Кременчуцької міської ради від партії “Сильна Україна”. На двох родина родина має ще 6 зареєстрованих підприємств котрі займаються виробництвом та обслуговуванням автотранспортних засобів.

Одноосібним власником ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш” є Мирослав Михайлович Гуйван — основний акціонер та кінцевий бенефіціарний власник ПАТ “Спецбудмаш”, а також співвласник ще 6 підприємств. Варто відзначити, що ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш” є чи не найбільшим постачальником техніки для комунальних підприємсв України. З 2008 року, за даними сайту z.texty.org.ua, підприємством було укладено 328 договорів з комунальниками та держпідприємствами на загальну суму 727,39 млн. грн..

Завдяки системі YouControl нам вдалось знайти між власникми даних фірм зв’язок, однак він є досить віддаленим, тож стверджувати їхню пов’язаність ми не беремось.

Несподіваний переможець тендеру ТОВ “Укравтокомплект лтд” належить подружжю Іпатенко — Олександру Станіславовичу та Ганні Вікторівні, а також Сербіній Людмилі Олександрівні. Підприємство є досить активним учасником тендерів вигравши їх з 2010 року аж 60, загальною вартістю 89,64 млн. грн..

Що ж до зв’язку ТОВ “Укравтокомплект лтд” з фірмами котрі відмовились від вигідного підряду, то принаймні з однією з них цей ланцюжок вдалось віднайти досить швидко.

Так власнам ТОВ “Укравтокомплект лтд”, подружжю Іпатенко, належить ще одне підприємство ТОВ “Вантажна техніка України”, котре зареєстровано за однією адресою – Київ, вул. Артема, будинок 21, офіс 406, з ТОВ “Велорум”. Останнє ж у свою чергу, за даними держреєстру, має одний і той самий контактний стаціонарний номер телефону — (044)5694755, з ТОВ “Укржитлобуд”, котре зареєстроване за однією адресою – Київ, Проспект Перемоги, будинок 68/1, офіс 62, з уже відомим нам ТОВ “Торговий Дім Будшляхмаш”.

У підсумку маємо два автомобілі, котрі ТОВ “Укравтокомплект лтд” має поставити до кінця цього року, і знову нуль економії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар