На Кіровоградщині школи-інтернати потребують реформування

Фото pantaevka.at.ua
Минулого тижня засоби масової інформації, закликали жителів області допомогти дитячими речами вихованці Олександрійської загальноосвітньої школи-інтернату (селище Пантаївка), яка нещодавно народила дитину.

Повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА.
Зважаючи на це, перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко під час щотижневої апаратної наради зауважив:
Ми тримаємо цю ситуацію під контролем. Оскільки і мама, і тато новонародженої дівчинки – статусні, тобто, діти-сироти, які перебувають під опікою держави, хочу наголосити, що держава Україна здатна забезпечити усім необхідним і цих неповнолітніх батьків, і цю маленьку дитину: і пляшечками, і пелюшками, і одягом.
Сергій Коваленко подякував журналістам за те, що підняли це питання. Посадовець повідомив, що директор загальноосвітньої школи інтернату в Пантаївці та її заступник, які відповідали за свою вихованку, допустили безконтрольність та хотіли перешкодити народженню дитини, сьогодні звільнені.
Система таких закладів для дітей-сиріт у нашій державі потребує реформування. Саме такий підхід сьогодні і реалізується, – підкреслив Сергій Коваленко. – За останні три роки до школи-інтернату після будинку дитини не було направлено жодного вихованця, оскільки Кіровоградщина посідає одне з провідних місць в Україні за кількістю усиновлених або охоплених сімейними формами виховання дітей.
Перший заступник голови облдержадміністрації підтвердив це твердження статистичними даними: в інтернаті Пантаївки у 2012 році виховувалося 83 дитини-сироти, у 2013 – 51, в 2014 – 26, у 2015 – 15, а на сьогодні – лише 8.
Цих дітей було б ще менше, якби не та протидія, яка здійснюється, щоб утримати певну кількість. Адже держава на дитину-сироту, що виховується в інтернаті, виділяє 111 тисяч гривень освітньої субвенції, а на загальноосвітню дитину – 54 тисячі гривень. Тому, коли 10 сиріт – це вже плюс 500 тисяч. Це вже якийсь ґешефт, якийсь бізнес для зацікавлених осіб, – висловив занепокоєння посадовець. – Тому саме перепрофілювання закладів дасть можливість створити єдину освітню структуру, де діти одного віку будуть навчатися в однакових умовах.
Сергій Коваленко також підкреслив, що нині в області є запит на старшу школу гуртожиткового типу. Він повідомив, що в Добровеличківці, Завіллі та Малій Висці вже віддали майнові комплекси колишніх інтернатів для дітей-сиріт під перепрофілювання, цього ж вимагає і громада Олександрії стосовно Пантаївського інтернату (щоб створити на його базі профільну школу).
Оскільки загальноосвітні школи-інтернати стають структурними підрозділами безпосередньо освітніх систем територій, на обласному рівні залишаються лише ті інтернати, які є єдиними і не можна їх повторити регіонально, – підкреслив Сергій Кузьменко.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар