Знам’янську чиновницю зловили на “відкаті”

Секретар тендерного комітету відділу освіти допомагала постачальнику продати вугілля для шкіл дорожче. Про це повідомляє портал “Верховенство права”.

Про це стало відомо з вироку Знам’янського райсуду Кіровоградської області від 29 червня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Термін за гратами отримала економіст бухгалтерії відділу освіти Знам’янської РДА Кіровоградської області. Як видно з досудових матеріалів, у 2015 році чиновниця була призначена секретарем тендерного комітету відділу освіти.

У січні 2015 року Комітет визначив переможця конкурсу на поставку палива для шкіл Знам’янського району і уклав з цією фірмою договір на 1300 тонн вугілля вартістю в 2,5 млн. гривень. Після цього секретар комітету зв’язалася з представником фірми і зажадала від нього винагороду за перемогу в конкурсі. Той відмовився платити – і чиновниця змінила вимоги; на цей раз вона запросила відкат в 50 грн за кожну поставлену тонну вугілля, а в разі відмови пригрозила розірванням договору.

Тим часом фірма надала відділу освіти 350 тонн вугілля на загальну суму в 500 тис. гривень, проте оплату не отримала. Секретар відновила свої вимоги про відкат, додавши обіцянку сприяти перерахуванню грошей за вже поставлене вугілля, а так само провести через комітет підняття вартості вугілля на 10% – за окрему подяку.

Зустрівшись з чиновником в кафе «Далеко від дружин», представник фірми передав їй 7,5 тис. гривень в якості половини “відкату”. Після цього тендерний комітет одноголосно прийняв рішення підвищити закупівельну ціну на вугілля, а секретар отримала від підприємця ще 24.9 тис. Гривень. З цими грошима в кишені, чиновниця була затримана співробітниками СБУ.

Звинувачення інкримінувало секретарю ч.2 ст.369-2 КК України. Та не визнала свою провину і заявила, що допомагала представнику фірми з підготовкою документів абсолютно безкорисливо, а гроші взяла у нього в борг, оскільки мала великі кредитні зобов’язання в банку.

Проте, на підставі показань свідків і матеріалів слідства, суд визнав чиновницю винною і засудив її до 3 років ув’язнення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар