Візит білоруського посла

Сьогодні перший заступник голови ОДА Віктор Серпокрилов зустрівся з Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Білорусь в Україні Валентином Величком.

Як повідомляє кореспондент Першої електронної, під час тривалої розмови сторони обговорили можливі шляхи співпраці на міждержавниму та регіональному рівнях.

«Візит не викликаний якимись надзвичайними обставинами, це просто дружній посил від дружньої країни», — такими словами охарактеризував мету відвідин Кіровограда Валентин Величко.

Посол наголосив, що сьогодні Україна для Білорусі є другим надійним партнером після Російської Федерації. У товарообігу з Україною його держава донедавна була четвертою після Росії, Китаю й Німеччини, цього року Білорусь потіснила Польща.

За його словами, сьогодні після металу на другому місці по імпорту Білорусі з України — макуха, шроти і продтовари, на третьому – електроенергія.

«За підсумками минулого року лише експорт макухи й шроту для України в Білорусь становив біля 180 млн. доларів. А якщо додати ще продукти, олію, кукурудзу й кондитерські вироби – 450 млн. доларів. Якщо брати до уваги Кіровоградську область, то лише шроту Білорусь закупила на 40 млн. доларів і на 7 млн. доларів соняшникової олії. Тобто, експорт України між нашими державами майже вчетверо перевищує імпорт. Я вважаю, що це нормально, і ми й далі поглиблюватимемо співробітництво. Я відвідав деякі підприємства і бачу, що можливості для цього є», — сказав Валентин Величко.

Посол зазначив, що в його країна зараз стрімко зростає поголів’я худоби, особливо дійного стада, це дозволило Білорусі стати п’ятою країною світу по виготовленню молока на душу населення. Тому сьогодні для Білорусі експорт продуктів харчування – першочергове завдання. Вже сьогодні, вважає він, потрібно вести мову про довготривалі надійні відносини, і це має бути не сьогоденний зиск, а тривала взаємовигідна співпраця.

Віктор Серпокрилов ознайомив гостя із досягненнями Кіровоградської області й зауважив, що бізнес в основному сам знаходить шляхи для співпраці, тому, на його думку, треба більше приділяти уваги співпраці в культурній і соціальній сферах.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар