Чому, що і як – у Кіровограді презентували нові 500 грн (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Чим особливі нові 500 гривень, чому вводять в обіг оновлені банкноти та де можна отримати “нові гроші” – у Кіровоградському представництві Нацбанку України сьогодні, 12 квітня, презентували оновлену банкноту зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту, що з учора введена в обіг.

Банк продовжує оновлення номінального ряду банкнот зразка 2003 – 2007 років, робота над яким розпочалася ще у 2012 році в рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013 – 2018 роки. Першою  з оновленого ряду стала купюра номіналом 100 гривень зразка 2014 року, уведена в обіг 9 березня 2015 року. А з 11 квітня 2016 року Національний банк України ввів у обіг оновлену 500-гривенну банкноту зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту. Виготовлення нових 500-ок відбувається в межах планового обсягу виготовлення на 2016 рік.

“Змінювати банкноти, випускати нові необхідно для того, щоб забезпечити максимальну безпеку готівкового обігу в Укрїні. Згідно з досвідом центральних банків передових країн існує періодична заміна і дизайну, і засобів захисту банкнот. Метою цього є мінімізувати шахрайські дії з підробки грошей”, – розповів представник Нацбанку у Кіровоградській області Віктор Томашин.

Нова банкнота: що і як

Розміри оновленої банкноти номіналом 500 гривень зразка 2015 року не змінилися. Кольорова гама залишилася майже такою ж. Усі нововведення стосувалися дизайну та захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди розробник змістив у центрі лицьового боку купюри.

Також банкнота має посилену систему захисту, що повністю відповідає світовому рівню. Тут запроваджено нові захисні елементи для візуального контролю з оптико-змінними ефектами, які перевіряються під час зміни кута нахилу банкноти. Це:

  • “віконна” (частково введену в товщу паперу) захисна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (спостерігається зміна напрямку руху фонового зображення);
  • елемент SPARK – зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого.

Де можна отримати “нові” 500 грн?

Особливого тиражу для заміни банкнот старого зранка на новий  не буде. Оскільки заміна відбувається природнім чином: коли зношуються купюри, Нацбанк обмінює їх на нові. Наразі ж оновлені банкноти надішли обмеженими партіями в регіональні представництва. Тож уже з учора вони є у представництвах банків.

Примусової заміни не існує, адже купюри старого та нового зразка знаходять в обігу одночасно. Також не можна просто прийти до відділення Нацбанку з проханням заміни старої купюри на нову. Проте у банку, який обслуговує клієнта, можна замовити видачу готівки банкнотами конкретного зразка та індексу. Видаватимуться вони тільки у касах, адже термінали та банкомати поки що не готові до видачі нових грошей.

“Нові банкноти проблемно сприймаються банком з точки зору термінальної мережі, тому що і банкомати, і автоматизовані системи рахування поки що не готові для цього. Щоб адаптувати системи потрібно 3-6 місяців Проте у касах вони видаються без проблем”, – зазначив представник Нацбанку у Кіровоградській області Віктор Томашин.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар