Фірма, засновником якої є уродженець Кіровоградщини, судиться з «Чорноморнафтогаз»

Суд надав ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» відстрочку до 1 вересня цього року по виплаті фірмі «Укратоменерго», один із засновників якої проживає на Кіровоградщині, 28,77 млн грн боргу. Про це свідчить постанова Київського апеляційного господарського суду від 10 березня, пишуть “Наші гроші”.

Суд відхилив вимогу фірми стягнути з «Чорноморнафтогазу» в рахунок погашення боргу краново-монтажне судно «Титан-2» (місцезнаходження Мексика) та судно забезпечення «Артек» (місцезнаходження Бразилія), оскільки звернення стягнення на майно взагалі не було предметом розгляду в суді. Відзначимо, що «ЧНФ» за допомогою юристів зараз намагається повернути собі вказані судна.

При цьому суд взяв до уваги посилання «Чорноморнафтогазу» на те, що у нього наразі немає коштів для виплати боргів, але держпідприємство вживає все можливе для відновлення господарської діяльності після націоналізації всього його майна нелегітимною владою Криму.

Як вказав «ЧНФ», на сьогодні і протягом всього 2016 року єдиним джерелом доходів для нього є отримання коштів від реалізації природного газу, видобутого на газовому родовищі «Стрілкове».

На цьому газовому родовищі розміщена газоносна станція та цілий технічно-майновий комплекс, який забезпечує видобування природного газу для Генічеського району Херсонської області. Після відходу окупаційних російських військ з території Арабатської стрілки виявилось, що газоносна станція була в критичному стані.

З літа минулого року держпідприємству вдалося відновити контроль і моніторинг за технічним комплексом газоносної станції у «Стрілковому». Наразі перед «ЧНФ» стоїть завдання розробити варіанти використання надлишків природного газу, який видобуто в літній період.

Проблема в тому, що існуюча мережа спроектована так, що весь добутий надлишок спрямовується в Глібовське газосховище, що розташоване у окупованому Криму. Для того, що газ залишався на Херсонщині, «ЧНФ» планує збудувати газопровід/газове сховище.

14 липня 2015 року держкомпанія уклала договір з ТОВ «НВФ «Гера ЛТД». Фірма мала підготувати уточнений проект промислової розробки Стрілкового газового родовища, за яким видобуток природного газу в 2016 році може досягти не менше 20 млн кубометрів. Засновником і директором ТОВ «Науково-виробнича фірма «Гера ЛТД» (Харків) є Володимир Щербина.

Нагадаємо, «Чорноморнафтогаз» експлуатує родовище «Стрілкове» разом з ПАТ «Пласт» на підставі договору про спільну діяльність від 5 березня 2014 року. Прибуток від спільної діяльності розподіляється відповідно до їхніх часток за угодою: «Пласт» – 60%,  «ЧНФ» – 40%.

Власником ПАТ «Пласт» є народний депутат Олександр Онищенко, який входить до групи «Воля народу». У попередньому депутатському скликанні Онищенко покинув фракцію Партії регіонів за декілька днів до укладання договору з «Чорноморнафтогазом».

За даними SMIDA, у грудні 2014 року 20% акцій ПАТ «Пласт» відійшло ТОВ «Новард Плюс» за рахунок зменшення акцій у кіпрського офшора «Остексперт лімітед». До літа 2015 року співзасновником «Новард Плюс» був Костянтин Пивоваров, на якого, за даними «Української правди», після введення санкцій сім’я екс-прем’єра Миколи Азарова переписала частину власності. Влітку минулого року фірму переписали на Дмитра Іванченка і з того часу вона перебуває у стані припинення.

Довідка:

Засновниками ТОВ «Укратоменерго» значаться Сергій Семко і Лариса Токар. Директором фірми з травня 2013 року є Валерій Токар, якого за часів Януковича ЗМІ називали «новим Курченком» через різкий вхід його компаній на державні тендери.

Сергій Семко проживає у Новомиргороді Кіровоградської області. Як відомо, кар’єра колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького була тісно пов’язана з Кіровоградською областю. «Укратоменерго» почав вигравати державні тендери у 2012 році, якраз після призначення Ставицького. У 2012-2013 році фірма отримала підряди на 70,22 млн грн, з яких 61,88 млн грн – від «ЧНФ».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар