Кіровоградське відділення ЛЖВ б’є на сполох: ситуація у СНІД-центрі критична

Громадські активісти, дослідивши стан профілактики ВІЛ/СНІДу Кіровоградським СНІД-центром, б’ють на сполох. Справа у тому, що за офіційними даними комунального закладу «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» (далі – СНІД-центр), за січень-серпень 2015 року витрачено 481 000 грн на профілактику. Однак, 171 500 грн. із них витрачено на захід, який важко назвати профілактичним. Про це Першій електронній повідомляють у прес-службі “Всеукраїнської мережі ЛЖВ”.

Серед 481 000 грн., виділених на профілактику – 277 600 грн витрачено на тест-системи (для добровільного тестування на ВІЛ-інфекцію – 179 100 грн, для добровільного тестування на опортуністичні інфекції – 98 500 грн.), 31 900 грн витрачено на дитячі суміші для харчування дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів та 171 500 грн − на розхідні матеріали для обстеження хворих на ВІЛ/СНІД (в т.ч. вироби медичного призначення).

Однак виникає питання: чому 171 500 грн, витрачені СНІД-центром на розхідні матеріали для обстеження хворих, відносять до заходів профілактики, коли серед профілактичних заходів СНІД-центру цей захід відсутній?

Викликає занепокоєння також ситуація зі зберіганням розхідних матеріалів для обстеження хворих. У відповіді СНІД-центра на офіційний запит Кіровоградського осередку «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» зазначено, що в закладі відсутнє приміщення для зберігання та видачі шприців. Тоді де саме і в яких умовах зберігаються закуплені розхідні матеріали вартістю 171 500 грн?

За даними Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, з місцевого бюджету на виконання «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки» в 2015 році виділено 481 000 грн. Отже, всі ці кошти було витрачено за січень-серпень 2015 року.

У світовій медичній практиці використовуються шість найефективніших заходів профілактики ВІЛ/СНІДу. Однак СНІД-центром здійснюється лише три з них, один з яких взагалі частково.

Ефективність профілактичних заходів СНІД-центру яскраво відображають дані Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України. Так, за даними центру, кількість хворих на СНІД в Кіровоградській області на 100 тисяч населення за перше півріччя 2015 року в порівнянні з другим півріччям 2014 року збільшилась удвічі, так само як і смертність від СНІДу за цей же період.

Пацієнти та активісти Кіровоградського осередку «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» б’ють на сполох, бо ситуація яка склалася з СНІД-центром, є критичною. Актуалізує таку ситуацію також акредитація закладу, яка почнеться 20 жовтня. Закликаємо всіх активних та небайдужих громадян та чиновників долучитися до її вирішення, зокрема сприяти виділенню більшого приміщення для СНІД-центру, яке відповідатиме його потребам.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар