Систему дегазації на сміттєзвалищі у Кропивницькому обіцяють запустити в середині липня

Облаштування системи дегазації на полігоні твердих побутових відходів у Кропивницькому перебуває на завершальній стадії. Офіційний запуск установки з дегазації полігону планується вже в середині липня. На сьогодні завершено усі основні види будівельно-монтажних робіт, відбулися пуско-налагоджувальні процеси.

Про це йдеться на сайті міськради, повідомляє Перша електронна газета.

“Реалізація програми дегазації полігону дасть нам відчутний результат відразу у декількох напрямках: суттєво покращиться загальна екологічна ситуація у місті через відсутність викидів метану у повітря, ліквідується загроза самопідпалу сміттєзвалища і, нарешті, мешканці Завадівки, Кущівки почуватимуться комфортніше через відсутність неприємних запахів з території полігону”, – сказав секретар міськради Андрій Табалов.

fb02d8df50893566f72907b071f854e7.jpg

Компанія “Екостайл” більше двох років займалася пошуком інвесторів і партнерів для реалізації проекту дегазації полігону в Кропивницькому. У підсумку обрали українську компанію “ЛНК”. Загальна вартість проекту становить близько 1,9 млн євро. На сьогодні Кропивницький входить в десятку міст України, де полігон для переробки та захоронення твердих побутових відходів обладнано системою дегазації.

“Метан, який від 30 до 60% входить до складу біогазу полігону твердих побутових відходів, є одним із шести найнебезпечніших газів для порушення озонового шару та виникнення парникового ефекту, – відзначив директор ТОВ “Екостайл” Сергій Макаров. – Біогаз, до складу якого входить метан, дозволяє виробляти електроенергію, яку можна використати на користь людей. Утилізуючи біогаз ми, перш за все, вирішуємо екологічну проблему. Таким чином, Кропивницький виявися в списку лідерів з виконання наказу Кабміну “Про затвердження Правил експлуатації полігонів побутових відходів”, згідно з яким всі полігони України повинні обладнати системою дегазації до 1 січня 2020 року”.

3fae82b9bc355848e8213f7d033dada5.jpg

Ділянка під будівництво системи дегазації полігону ТОВ “Екостайл” виділена минулого року міською радою міста Кропивницький в оренду ТОВ “ЛНК”. Попередня встановлена потужність електростанції – 635 кВт. За рік вона дозволяє виробити до 5080 тис кВт*год. Цього достатньо для забезпечення потреб 1400 осіб електроенергією протягом року.

Орієнтовно через місяць, після отримання остаточних дозвільних документів, ці установки повноцінно запрацюють.

Нагадаємо, третина сміттєзвалищ на Кіровоградщині – нелегальні.

Читайте також: Кропивничан закликають відмовитися від пластикових пакетів

86cf96a257b0cd92f6a0e3edaf928eea.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар