За махінації під час тендеру покарали дві кропивницькі фірми

© Новинарня

За антиконкурентні дії дві кропивницькі фірми покарали штрафами та забороною брати участь у публічних закупівлях протягом трьох найближчих років.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Центру медіарозслідувань “Прозоро”.

Адміністративна колегія Кіроворадського територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала ТОВ «Теплогазбуд-К» та ТОВ «Термо-С» винними у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій наклавши на фірми штраф у розмірі 68 тисяч гривень на кожну. Окрім того, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», фірми не зможуть приймати участь у публічних закупівлях протягом трьох найближчих років. Відповідне рішення розміщене на офіційній сторінці тервідділення АМКУ.

Увагу Антимонопольного комітету щодо узгоджених дій фірм на закупівлі реконструкції будівлі дитячої консультації Бобринецької ЦРЛ під відомче житло, яку було оголошено КП «Інженерний центр» у вересні 2017 року, привернули активісти Центру медіарозслідувань “Прозоро”. Вони направили до відділення відповідне оскарження та опублікували статтю, у якій вказали на порушення.

Під час розгляду справи адмінколегією було виявлено, що ТОВ «Термо-С» та ТОВ «Теплогазбуд-К» під час закупівлі завантажили свою тендерну документацію з різницею у 18 хвилин. При цьому було використано одну й ту ж IP-адресу (94.179.66.98) яка відрізняється від тих адрес за якими фірми реєструвались в системі ProZorro.

Як виявилось ТОВ «Термо-С» орендує в одного з місцевих видань два кабінети, при цьому користуючись редакційним wi-fi роутером, що має вище згадану IP-адресу (94.179.66.98). Представники ж ТОВ «Теплогазбуд-К» намагались переконати колегію у тому, що мають офіс поряд – на вулиці Тараса Карпи 62/2, тож просто скористались редакційним інтернетом, який «зловило» обладнання фірми. Дана версія, однак, не підтвердилась, оскільки, за інформацією газетярів – власників роутера, прилад є запароленим від таких от сторонніх користувачів.

Крім того звернули увагу в АМКУ й на ідентичність оформлення ряду довідок які могли бути створені в довільній формі, однак мали однакові шрифти, словесні обороти та стилістичне забарвлення.

Залізним аргументом виявилась довідка ТОВ «Термо-С» про відсутність заборгованості по сплаті податків та зборів в якій підприємство вписало не себе, а конкурента – ТОВ «Теплогазбуд-К».

Незважаючи на невизнання своєї вини представниками підприємств, дії ТОВ «Термо-С» та ТОВ «Теплогазбуд-К» було визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим пунктом 1 статті 50, пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів. Як результат – по 68 тисяч гривень штрафу та трирічний бан на участь у відкритих торах.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Теплогазбуд-К» зареєстроване у лютому 2017-го року на єдиного власника, кропивничанина Юрія Іващенка. За час роботи фірма взяла участь у трьох закупівлях та отримала два підряди – капремонт по утепленню фасаду Знам’янської гімназії за 159,99 тисяч гривень та капремонт приміщення спортзалу будинку культури в селі Богданівка за 2,4 мільйони гривень. Окрім власної фірми Юрій Іващенко зареєстрований як фізична особа – підприємець.

Власником та директором ТОВ «Термо-С», яке було зареєстроване у лютому 2016 року, значиться житель Кропивницького Олексій Берестенко. Загалом товариство доволі активно брало участь у публічних закупівлях долучившись до 32-х тендерів та підписавши за їхніми результатами 13 договорів на загальну суму 12,49 мільйонів гривень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар