Підрозділ Нацбанку більше не забезпечуватиме Кіровоградщину готівкою

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У рамках реалізації Концепції організації готівкового обігу в Україні з 1 жовтня 2017 року припиняється здійснення касового обслуговування підрозділами грошового обігу в Кіровоградській та Рівненській областях (рішення Правління Національного банку № 486-рш “Про оптимізацію забезпечення Кіровоградської та Рівненської областей готівкою”). Фактично це означає, що на Кіровоградщині не працюватиме підрозділ Департаменту грошового обігу Національного банку України, а повноваження щодо забезпечення готівкою передаються “Ощадбанку” та “ПриватБанку”, які отримали статус уповноваженого Національним банком.

Повідомляє Перша електронна з посиланням на Нацбанк.

Це рішення є частиною процесу трансформації Національного банку України та продовження централізації функцій регулятора.

Забезпечення готівкою банків та відокремлених підрозділів банків Кіровоградської та Рівненської областей відбуватиметься через найближчі (сусідні) регіони, де функціонують підрозділи грошового обігу Департаменту грошового обігу Національного банку України, на міжбанківському ринку, а також через уповноважені Національним банком банки, які зберігатимуть запаси готівки регулятора та забезпечуватимуть регіони готівкою.

Станом на 26 липня 2017 року, статус уповноваженого Національним банком отримали АТ “Ощадбанк” (рішення Правління НБУ від 24 лютого 2017 року № 102-рш) та ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” (рішення Правління НБУ від 19 липня 2017 року № 460-рш).

Зазначені вище уповноважені банки мають розгалужену мережу філій та відділень, які розташовані у всіх областях України, забезпечуватимуть регіони готівкою, як через свої банки, так і через інші банки та прийматимуть надлишки готівки від банків.

Процес оптимізації системи забезпечення готівкою регіонів, у тому числі за рахунок реінжинірингу існуючої мережі регіональних підрозділів грошового обігу продовжуватиметься протягом 2017 – 2018 років.




Довідково: 

Концепція організації готівкового обігу в Україні передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існує зараз в Україні, на делеговану модель.

Із 01 грудня 2016 року підрозділи грошового обігу Тернопільської та Житомирської областей припинили касове обслуговування, а забезпечення готівкового обігу в цих областях здійснюють підрозділи грошового обігу сусідніх областей. Передача здійснена у ході повної централізації функцій у цих областях.

Раніше повідомлялося, що Національний банк передає на аутсорсинг забезпечення готівкою в регіонах України
Національний банк України ознайомив банківську спільноту з новою Концепцією організації готівкового обігу в Україні, що затверджена рішенням Правління Національного банку України від 11.08.2016 № 207-рш.

Ця концепція передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існує зараз в Україні, на делеговану модель.

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк передає частину функцій, які він сьогодні виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам та компаніям Cash-in-Transit (СІТ-компаніям).

Під час зустрічі з представниками банків, яка відбулася в Національному банку 4 жовтня 2016 року, директор Департаменту грошового обігу Віктор Зайвенко пояснив переваги нової моделі організації готівкового обігу.

"Зважаючи на загальноєвропейські тенденції, трансформаційні процеси, що відбуваються в Національного банку України, впровадження проекту Cashless economy, делегована модель є доцільною в Україні. Вона знизить витрати на готівковий обіг, сприятиме розвитку конкурентного ринку послуг з інкасації, зниженню частки готівкового обігу на користь безготівкового", – сказав Віктор Зайвенко та додав, що ця модель застосовується у Великобританії, Бразилії, Голландії, Фінляндії та Швеції.

Забезпечення готівкового обігу в регіонах здійснюватиметься інфраструктурою уповноважених банків, а в перспективі – і з залученням третіх учасників (СІТ-компаній) за правилами та під контролем Національного банку.

Національний банк розміщуватиме свої запаси банкнот і монет в сховищах уповноважених банків, що відповідають критеріям, визначених постановою Правління НБУ від 28.09.2016 № 389.

"Згідно зі статистикою, у 2015 році частка Національного банку в загальному обсязі операцій банків із забезпечення готівкою становила лише 28%, тоді як решта – 72% припадало на міжбанківський ринок, де Національний банк участі не бере", - розповів Віктор Зайвенко та повідомив, що Національний банк з метою стимулювання переходу на делеговану модель проводитиме зважену тарифну політику.

Найближчим часом у Тернопільській та Житомирській областях розпочнеться пілотний проект з упровадження нової моделі організації готівкового обігу. За його результатами буде розроблено детальний план подальших кроків. Загалом Національний банк сподівається, що до кінця 2018 року делегована модель готівкового обігу запрацює у всіх регіонах країни.

У перспективі у власності Національного банку залишаться лише два касові центри, що забезпечуватимуть зберігання резервних фондів готівки та підкріплення банків і третіх учасників готівкового циклу – у Києві та Львові.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар