Попит на середні поверхи та гонорар ріелтору: нюанси оренди квартири у Кропивницькому

Кропивницький. Фото Андрій Ткач

За словами ріелторів Кропивницького, квартиронаймачі вибирають житло вартістю від 2 000 до 4 000 грн. Близько 60% клієнтів вважають за краще оренду без посередників у Кропивницькому.

Як повідомила порталу Domik.ua директор АН «Мегадом» Наталія Кисельова, у орендарів часто невисокі вимоги до житла: в квартирі повинна бути зручні меблі та побутова техніка. Також квартиронаймачі віддають перевагу квартирам у будинках, розташованих недалеко від зупинок громадського транспорту та важливих об’єктів інфраструктури.

Сім’ї з дітьми і власники домашніх тварин можуть зіткнутися з труднощами при пошуку житла, повідомляє Перша електронна.

«Більшість власників відмовляються укладати угоду на оренду житла з власниками домашніх тварин у зв’язку з побоюванням за майно, що знаходиться в квартирі. При цьому, деякі орендодавці не здають житло клієнтам, які хочуть проживати з маленькими дітьми. Найчастіше, такі вимоги доречні, якщо в квартирі виконаний якісний і дорогий ремонт», – пояснює брокер.

За даними агентств нерухомості Кропивницького, орендарі вибирають житлові об’єкти, які розташовуються в центральній частині міста.

Ціни на оренду квартир в будинках старого житлового фонду

У травні 2017 року абоненти вважають за краще знімати житло в будинках старого житлового фонду Кропивницького. Агент з оренди нерухомості Юлія Коновалова розповідає, що орендарі цікавляться квартирами, як у цегляних, так і в панельних будинках. За її словами тип спорудження будинку для них не важливий.

До житлових об’єктів в будинках старого житлового фонду орендарі висувають невисокі вимоги – наявність холодильника, пральної машини і зручного спального місця в квартирі. Найбільшою популярністю користуються квартири на середніх поверхах будинку. Жити на першому або останньому – погоджується лише третина орендарів.

Юлія Коновалова розповідає, що в Кропивницького зведено невелику кількість новобудов, тому варіантів вибору оренди житла в таких будинках небагато. Із цієї ж причини деякі клієнти віддають перевагу житловим об’єктам в будинках старого житлового фонду.

Середні ціни пропозицій оренди квартир в будинках старого житлового фонду у Кропивницькому в травні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, грн

Двокімнатна квартира, грн

Трикімнатна квартира, грн

Центр міста

1900-2000

2200-3500

3800-4000

Прицентральні райони

1700-2000

2000-3200

3500-3800

Окраїна міста

1700-1900

2000-2800

3000-3500

Для порівняння, зняти квартиру в Черкасах можна за 1 800 грн на околиці міста. Така ціна актуальна для однокімнатних квартир в будинках старого житлового фонду Черкас.

Ціни на оренду квартир в новобудовах

У Кропивницькому зведено відносно небагато новобудов, але попит на оренду квартир в нових будинках міста високий. За словами Наталії Кисельової, в травні 2017 року, забудовники Кропивницького ведуть будівництво тільки одного ЖК – «Ковалівський». Раніше зведені новобудови, розташовані в центрі міста, на вулиці Театральній і Комарова. На околиці будівництво нових будинків не ведеться, тому говорити про повноцінний аналіз вартості оренди квартир в цій частині міста, не доводиться.

Середні ціни пропозицій оренди квартир у новобудовах Кропивницького у травні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, грн

Двокімнатна квартира, грн

Трикімнатна квартира, грн

Центр міста

2800-3000

3500-4500

4800-6500

Прицентральні райони

2500-2800

3000-4200

4500-6000

Хто оплачує комунальні послуги

За використовувані  житлово-комунальні послуги завжди платить орендар. За словами Наталії Кисельової, іноді оплату ЖКП бере на себе власник житла, але такі випадки поодинокі.

Хто виплачує комісію ріелтору

Юлія Коновалова пояснила, що комісія брокеру в Кропивницького дорівнює вартості місячної плати за оренду квартири і виплачується одноразово. Гонорар ріелтору в 100% випадків платить орендар.

Квартиронаймач і власник житла підписують договір про оренду терміном на рік. У більшості випадків перед заселенням орендар оплачує два місяці проживання: перший і останній.

«Плата орендарем за перший і останній місяці вважається гарантією дотримання всіх пунктів договору і збереження майна, представленого в квартирі», – додала Наталія Кисельова.

Прогноз ринку

На думку брокерів, інтерес орендарів до квартир в Кропивницького в короткостроковій перспективі може знизитися. Фахівці припускають, що в такому разі ціни на оренду житла знизяться вже в липні 2017 року. Ріелтори очікують відновлення зростання орендарської попиту в жовтні-листопаді поточного року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар