За скільки можна орендувати квартиру у Кропивницькому в квітні

Фото: Андрій Ткач

Орендарської попит на квартири у Кропивницькому зосереджений на житло в будинках старого житлового фонду. За даними агентств нерухомості, орендарі вважають за краще знімати квартири в середньому ціновому діапазоні від 2000 до 3000 грн.

Як повідомив порталу Domik.ua агент з оренди нерухомості Юлія Коновалова, на ринку житлової нерухомості міста зафіксовано активний попит орендарів на житло невеликій площі в будинках старого житлового фонду. Трикімнатні квартири клієнтів практично не цікавлять, тому що здаються вони за вищою ціною, ніж житло маленької площі.

Директор АН «Алекс-R» Олександр Головко зазначає, що першою вимогою орендарів можна назвати наявність автономного опалення в квартирі. Також важливою умовою для квартиронаймачів вважається локація будинку, що передбачає розташування зупинок громадського транспорту і важливих об’єктів соціальної інфраструктури поряд з будинком. Клієнти також звертають увагу на загальний стан квартири, будинку та прибудинкової території.

«Більшість клієнтів вважають за краще знімати квартири з повним комплектом меблів і побутової техніки», – розповіла Юлія Коновалова.

Власники квартир фіксують свої вимоги до потенційних квартиронаймачів. Так, власники не хочуть здавати в оренду своє житло людям із домашніми тваринами, що пояснюється побоюванням за збереження майна. Іноземні особи також фігурують у списку тих, з ким орендодавці не хочуть укладати угоду на оренду житла.

За словами ріелторів Кропивницького, орендарі знімають квартири в будинках, які розташовані в центрі та наближених до нього мікрорайонах міста.

Ціни оренду квартир у будинках старого житлового фонду

Олександр Головко розповідає, що житло в будинках старого житлового фонду користується стабільним попитом серед орендарів. Кращими для клієнтів можна назвати квартири, які розташовані на середніх поверхах будинку. 60% квартиронаймачів цікавляться цегляними, і 40% – панельними будинками.

«У Кропивницькому розташована мала кількість новобудов, через що варіантів вибору квартир в нових будинках небагато. Це є основною причиною орієнтації орендарів на будинки старого житлового фонду», – поділилася Юлія Коновалова.

Середні ціни пропозицій оренди квартир в будинках старого житлового фонду в Кропивницького в квітні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, грн

Двокімнатна квартира, грн

Трикімнатна квартира, грн

Центр міста

1900-2000

2500-3500

3500-4000

Прицентральні райони

1800-2000

2200-3000

2800-3500

Окраїна міста

1700-1900

2000-2500

2500-2800

Ціни на оренду квартир у новобудовах

У квітні 2017 року, квартири в новобудовах Кропивницького не користуються великим попитом серед орендарів. Тенденція аргументована практичною відсутністю на території міста нових житлових комплексів, у зв’язку з чим, вибір оренди квартир в таких будинках, невеликий. Забудовники Кропивницького звели нові будинки в центральній частині міста – на вулицях Комарова та Театральна. На околиці будівництво нових будинків не ведеться, тому говорити про повноцінний аналіз цін на оренду квартир в цій частині міста, не доводиться.

Середні ціни пропозицій оренди квартир в новобудовах Кропивницького в квітні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, грн

Двокімнатна квартира, грн

Трикімнатна квартира, грн

Центр міста

2500-3000

3500-4500

5000-6500

Прицентральні райони

2200-2800

3000-4000

4200-5000

У таблицях вказані середні ціни на оренду квартир в Кропивницького. Вартість оренди житлових об’єктів може змінюватися. Це залежить від площі і планування житла, а також загального стан будинку і наявності поряд об’єктів соціальної інфраструктури.

Хто оплачує комунальні послуги

«За спожиті ЖКП частіше платить орендар. У відсотковому співвідношенні в 95% випадків за ЖКП платить квартиронаймач, і в 5% – орендодавець», – поділилася Юлія Коновалова.

Брокер пояснила, що виключення мають на увазі індивідуальну домовленість між власником житла і орендарем, а також наявність оформленої субсидії, на яку здають в оренду квартиру.

Спеціаліст з нерухомості вважає, що закінчення опалювального сезону не може відбитися на вартості оренди житла.

«Так як оплата за комунальні послуги здійснюється окремо від плати за оренду квартири, відсутність плати за опалення не може вплинути на формування вартості», – додала брокер.

Хто виплачує комісію ріелтору

За словами Олександра Головко, розмір комісії ріелтору дорівнює сумі місячної плати за оренду житла. Фахівець відзначає, що таку суму брокеру завжди оплачує квартиронаймач.

Договір на оренду житла в більшості випадків оформлюють на півроку. Якщо умови проживання влаштовують клієнтів, то по закінченню угоди власник і орендар продовжують договір на рік.

Прогноз ринку

На думку брокерів, орендарської попит може знизитися в період з червня-липня 2017 року, що може спричинити за собою і зниження вартості оренди житла в Кропивницького. Фахівці прогнозують зростання інтересу клієнтів і цін на оренду квартир на вересень 2017 року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар