«Дочки» російських банків продовжують заробляти на мешканцях Кіровоградщини

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація: Преса України

На кінець 2015 року у структурі банківського ринку України, зокрема, і на території Кіровоградської області, банки з російським капіталом становили близько 15% ринку активів, 20% – кредитів юридичних осіб, 9% – кредитів фізичних осіб, 10% – депозитів юридичних осіб, 9% – депозитів фізичних осіб.

Згідно з оприлюдненою інформацією НБУ, у листопаді 2016 року  частка російських банків в Україні сягнула понад 40% і продовжує зростати, адже останнім часом ринок покинуло багато українських банків.

Реальні ризики для України пов’язані виключно зі збільшенням частки російського капіталу в банківській системі, враховуючи, що в Україні працюють переважно «дочки» російських держбанків. У такій ситуації є ризик, що в своїй діяльності вони можуть керуватися не тільки економічними цілями, а й реалізовувати вказівки керівництва країни-агресора.

В умовах постійної агресії з боку Російської Федерації, в нашій країні продовжують цілком успішно працювати банки підконтрольні РФ, кредитувати і обслуговувати підприємства, брати депозити у населення, здійснювати інші банківські операції, чим забезпечують собі велику доходність.

Середній розмір кредитних портфелів російських банків на Кіровоградщині становить 28,56 млн грн, при середній ставці по кредитах у 40% річних. Тобто фактично ці банки отримують понад 11 млн грн доходу, який в подальшому перераховується до бенефіціарних власників в РФ, де, згідно з чинним податковим законодавством, частина коштів витрачається на утримання збройних сил РФ, які задіяні у збройній агресії Росії проти України на території Донбасу та АРК.

Використання місцевим населенням послуг банків та небанківських фінансових установ з російським капіталом, збільшення їх клієнтської бази, сприяє забезпеченню сталих прибутків їх батьківських фінансово-кредитних установ в РФ і, як наслідок, фінансовій підтримці військової агресії РФ проти України, що шкодить національній безпеці нашої держави, та може негативно вплинути на збереження її суверенітету та територіальної цілісності.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар