Неатестованого поліцейського Кропивницького спіймали на хабарі

За останній тиждень в Україні вибухнули відразу два гучні скандали за участю поліцейських – копів звинувачують у вимаганні та грабежах. Секред них – і представники поліції Кропивницького.

Про випадки розповідає “Сегодня”.

Хабар за розпусту

Перший випадок стався в Кропивницькому (колишній Кіровоград). Як розповіла радник прокурора Кіровоградської області Оксана Звенигородська, до правоохоронців звернувся громадянин із заявою на місцевих поліцейських.

“Заявник повідомив, що поліцейські у нього вимагають $8,5 тис. (близько 210 тис. грн) за те, що не притягнуть його до кримінальної відповідальності за вигаданим звинуваченням в тяжкому злочині – розбещення неповнолітніх, – розповіла нам Звенигородська. – В ході перевірки ми з’ясували, що заявник не винен, а двох оперів-вимагачів взяли на гарячому під час передачі хабара. Суд і їх заарештував на 2 місяці”.

Зараз йдуть обшуки в відділенні поліції – слідчі перевіряють причетність керівництва до вимагання настільки великого хабара, оскільки в прокуратурі припускають, що без відома “старших” оперативники навряд чи могли зважитися на вимагання.

Кореспонденти ввидання уточнили в МВС, що підозрювані опера ще не проходили переатестації, а в поліції Кропивницького нам заявили, що:

“Під час реформ захищати колег, що оскандалилися, навряд чи хто зважиться”.

Машина копа

Другий скандал стався днями в столиці. Поліція затримала банду грабіжників, яка ночами орудувала в центрі Києва. В ході прокурорської перевірки з’ясувалося, що зловмисники виїжджали на свій промисел на приватному автомобілі, який належить одному зі столичних патрульних копів.

“Поліцейський категорично заперечує свою причетність до розбою, але машина його. Тому ми не виключаємо того, що він знав, з якою метою його друзі використовують автомобіль. Перевіряємо його коло спілкування”, – сказала нам речник столичної прокуратури Надія Максимець.

ПЕРЕАТЕСТАЦІЇ

Тим часом плани МВС завершити переатестацію до кінця першого півріччя все-таки відбулися – в ряді областей вона ще не почалася, в деяких – триває, але в цілому процес вийшов на фінішну пряму.

“Залишилося кілька областей”, – повідомив нам речник МВС Артем Шевченко.

Атестації не завершена ще в Сумській, Кіровоградській і Чернігівській областях, не розпочато ще у Львівській. За словами керівників відомства, її хочуть закінчити в кінці серпня, максимум – у першій половині вересня.

“У нас до переатестації всі готові. Якою б вона не була, нехай вже почнеться і завершиться, тому що жити і працювати в очікуванні вже несила, – розповів один з керівників управління нацполіції Донецької області.

А поліцейські в областях, де переатестація ще не завершилася, розповіли нам, що побачивши списки цивільних, зрозуміли, що процес буде непростим.

“Ми з ними раніше, м’яко кажучи, сварилися, а тепер вони нас будуть оцінювати. Радує лише те, що рішення залишити або звільнити буде колективним, тому надія залишитися з роботою є”, – розповіли нам поліцейські.

Один з керівників Нацполіції на Сумщині розповів нам, що після першої хвилі переатестації 20 осіб знижені на посадах, один звільнений співробітник відновився. Але багато екс-міліціонерів продовжують подавати позови до суду, вимагаючи відновлення. Частина позовів судами задовольняються, але МВС подає апеляції. Очікується, що всього за підсумком з відомства відсіється третина екс-міліціонерів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар