На Кіровоградщині малолітній хлопець з багатодітної родини застрелив чоловіка

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За процесуального керівництва прокуратури області завершено досудове розслідування кримінального провадження за фактом умисного вбивства чоловіка, скоєного малолітнім хлопцем. Трагічна подія мала місце наприкінці січня поточного року у селі Липівка Олександрівського району.

Слідством встановлено, що 13-тирічний хлопець прийшов за місцем тимчасового проживання раніше йому знайомого чоловіка та попросився переночувати. Наступного дня, чоловік поїхав у справах, скориставшись цим малолітній взяв рушницю та пішов на полювання. Вечері, коли чоловік повернувся, хлопець розповів йому, що брав зброю. Будучи обурений поведінкою дитини потерпілий став сварити його, погрожуючи застосуванням фізичної сили. Злякавшись, хлопець вихопив з-під ліжка рушницю та вистрілив в бік чоловіка, після чого кинув рушницю і втік.

Потерпілого було доставлено до Кіровоградської обласної лікарні, де він від отриманих тілесних ушкоджень помер.

Таким чином, дитиною вчинено суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст.115 КК України, тобто умисне противоправне заподіяння смерті іншій людині.

На даний час, прокуратурою області направлено до суду клопотання  про застосування до малолітнього  примусових заходів виховного характеру у виді направлення до спеціальної навчально-виховної установи для дітей та підлітків – Балахівської загальноосвітньої школи соціальної реабілітації І-ІІ ступенів Міністерства освіти і науки України на строк три роки.

Крім того, ювенальним прокурором вивчено причини та умови, що сприяли вчиненню дитиною вказаного суспільно небезпечного діяння. Так, за здобутими слідством матеріалами можна стверджувати, що скоєння злочину можна було запобігти за умови належного виховання батьками сина.

За словами хлопця, озвученими під час допиту, він полюбляє тривалі прогулянки  на далекі відстані, любить ходити в темряві та по безлюдних місцях, часто ночує в неналежних умовах – сараї, стайні. Крім цього, малолітній систематично пропускає заняття в школі, має педагогічну запущеність.

При цьому, згідно з висновків акту обстеження матеріально-побутових умов багатодітної родини, в якій мешкає хлопець, проведеного Бандурівською сільською радою за дорученням органу досудового розслідування, умови проживання 8 дітей різного віку та статі в двокімнатному будинку задовільні, всі діти мають ліжка та місце для приготування уроків. Комісія сільської ради зазначає, що батьки займаються вихованням дітей, а останні мають необхідні умови для проживання та розвитку.

Прокуратура вважає вказаний висновок передчасним та поверховим, оскільки, як вбачається з наведених вище доказів, саме бездоглядність дитини, відсутність достатньої уваги з боку матері, належних житлово-побутових умов передували тому, що хлопчик дві доби ночував у сторонньої людини в іншому населеному пункті та в подальшому скоїв суспільно небезпечне діяння.

Зважаючи на викладене, з метою недопущення скоєння правопорушень іншими дітьми вказаної сім’ї, у рамках кримінального провадження, керівникам відповідних служб внесено подання з вимогою провести повторне дослідження умов навчання та проживання цих дітей, взяти сім’ю під соціальний супровід, вивчити цільове використання соціальної грошової допомоги на дітей та за наявності підстав вжити заходів до їх відібрання з родини, позбавлення матері батьківських прав та притягнення її до відповідальності.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар