Депутатів міськради закликають підтримати рішення про перейменування Кіровоградської області

Коаліція громадських організацій “Рада Експертів” закликає депутатів міськради Кропивницького та обласної ради підтримати рішення Верховної Ради про перейменування області з Кіровоградської на Кропивницьку, ухваливши відповідне звернення.

Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі “Ради Експертів”.

Нагадаємо, 18 травня 2018 року, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про перейменування Кіровоградської областіСпівавторами Законопроекту №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)” значаться 153 народні депутати.

20 листопада 2018 року, депутати Верховної Ради України перейменували Кіровоградський район на Кропивницький і направили на розгляд Конституційного суду України проект рішення про перейменування Кіровоградської області.

А 5 лютого цього року КСУ визнав конституційним цей проект рішення.

Голова Верховної Ради доручив Комітету з питань правової політики та правосуддя розглянути висновок КСУ щодо законопроекту про перейменування Кіровоградської області та підготувати це питання до розгляду на пленарному засіданні ВРУ.

Також зазначимо, що назва “Кіровоград”, яка лягла в основу назви Кіровоградська область, створена на честь російського радянського діяча Сергія Кірова (справжнє прізвище Костриков), підпадає під “закон про декомунізацію”. Саме Сергія Кірова називають автором так званого “Закону “Про три колоски”, який мав своїм наслідком чи не наймасштабнішу трагедію в історії людства – геноциду української нації – голодомору 1932-1933 рр.

Згідно результатів останнього соціологічного опитування, проведеного в листопаді 2017 року на замовлення ОДА, більшість населення області підтримує перейменування назви області з Кіровоградської саме на Кропивницьку. Так, за перейменування області на Кропивницьку висловилося 27% опитаних, при цьому другий за рейтингом варіант набирає удвічі менше підтримки, всі інші взагалі в межах похибки.

“Візитівкою нашого краю і цілої України є театр корифеїв, який створив Марко Кропивницький. Тому невипадковим є те, що з-поміж інших, саме цю назву було обрано для перейменування міста. Також було б логічно і область назвати Кропивницькою, адже наш видатний земляк походить звідси родом (с.Бежбайраки) і формувався як драматург саме на Кропивниччині (спочатку у Бобринці, згодом у Єлизаветграді)”., – зазначив провідний експерт робочої групи з політики національної пам’яті “Ради Експертів” Олександр Ратушняк

У зв’язку з чим, коаліція громадських організацій “Рада Експертів” звертається до депутатів міської ради міста Кропивницького та обласної ради з вимогою підготувати та ухвалити звернення до Верховної Ради України про перейменування області з Кіровоградської на Кропивницьку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар