Полонених моряків відвідали українські консули

© GETTY IMAGES

Українські консули відвідали арештованих моряків, яких наприкінці листопада росіяни обстріляли і взяли в полон у Чорному морі, однак спілкування у Москві не було конфіденційним. Серед полонених є двоє уродженців Кіровоградщини Роман Мокряк та Андрій Артеменко.

Про це заявив адвокат Микола Полозов, повідомляє Перша електронна газета з посиланням на BBC.

“Станом на сьогодні усіх 24 моряків відвідали консули України, які перебувають в консульстві у Москві. Консули України перерахували на рахунок кожного моряка суму в рублях, еквівалентну 70 доларам. Цього їм має вистачити на перший час”, – розповів Микола Полозов.

Ще один адвокат Ілля Новіков заявив, що вони чекають на продовження арешту в середині січня.

“Термін дії запобіжного заходу спливає 25 січня. У період між 15-20 січня також повинна відбутися низка засідань. Мабуть, це буде в Лефортовському суді міста Москви”, – припустив Ілля Новіков.

Українська омбудсвумен Людмила Денісова також намагається потрапити до полонених моряків в Москві. Зі зверненням до директора ФСБ Денісова зверталася востаннє 14 грудня.

Людмила Денісова повідомила, що наразі став відомий керівник слідчої групи, що займається справою українців. Сама вона хоче на власні очі пересвідчитися, як до арештованих ставляться на Росії. Наразі адвокати змогли зустрітися із 11 з 24 моряків.

Окрім того, Людмила Денісова розповіла подробиці стану бранців:

  • Андрій Артеменко отримав осколкове поранення та сильне забиття кисті руки та травмоване сухожилля.
  • Андрій Ейдер має сильне забиття лівого коліна, яке не згинається, рану глибиною 3-4 сантиметри у правій нозі ближче до паху та пересувається на милицях.
  • Василь Сорока отримав осколкові поранення, важку рвану рану передпліччя лівої руки та пошкодження сухожилля та м’яза руки.

Омбудсвумен заявила, що їм надається медична допомога.


Нагадаємо, 24-х українських моряків затримали під час спроби переходу українських кораблів з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Росія, всупереч міждержавному договору та міжнародному морському праву, перекрила прохід через протоку і здійснила напад на українські судна.

Через відкриту агресію РФ у 10 областях України запровадили воєнний стан.

27 і 28 листопада у Криму українських моряків засудили до двох місяців ув’язнення.

Серед полонених моряків є двоє уродженців Кіровоградщини Роман Мокряк та Андрій Артеменко.

Андрій Артеменко та Роман Мокряк
Командир малого бронекатера ВМС України «Бердянськ», уродженець села Карлівка Кропивницького району Кіровоградщини, старший лейтенант Роман Мокряк відмовився відповідати на питання співробітників російської ФСБ і «зізнаватися» на відео у злочинах, які він не скоював.

Згодом українських моряків перевезли із Криму у Москву. Роман Мокряк знаходиться у московському СІЗО «Лефортово».

Також Роман Мокряк заявив слідству, що вимагає поводитися із моряками, як із військовополоненим. Також наш земляк вимагає звільнити членів екіпажу катера “Бердянськ”, адже лише він, як командир, несе відповідальність за усі події на борту корабля, а моряки виконували його наказ.

15 грудня у Києві біля посольства ЄС відбулася акція була на підтримку політв’язнів та військовополонених Кремля.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар