Екс-керівника Кіровоградобленерго убили під час спроби пограбування

Іван Поливяний / Фото: dumskaya.net

Учора, 25 вересня стало відомо про жорстоке вбивство при спробі пограбування колишнього голови правління Кіровоградобленерго, голови правління Київобленерго, Івана Полив’яного. Його тіло без ознак життя поліцейські знайшли у одній з кімнат у власному будинку в селі Білогородці Києво-Святошинського району.

Перша електронна газета за матеріалами сайту “Новое время” зібрала усю наявну інформацію про резонансний злочин і його жертву.

Напад у власному будинку

Прес-служба Нацполіції повідомила, що на главу правління Київобленерго і його дружину напали 24 вересня близько 20:00 у їхньому власному будинку в селі Білогородці Києво-Святошинського району.

Правоохоронці встановили, що група невідомих потрапила у двір будинку через паркан. У дворі вони напали на Полив’яного і затягли в будинок, де зв’язали його і дружину.

Потім грабіжники стали бити їх, вимагаючи розповісти, де сейф. Однак дізнатися це їм не вдалося. Тоді вони забрали 15 тисяч гривень, які виявили на видному місці, і золоту каблучку жінки, а її чоловіка перетягнули в іншу кімнату. Там його тіло без ознак життя знайшли поліцейські.

Згідно з повідомленням, поліцію і швидку допомогу викликала дружина вбитого, яка за деякий час зуміла визволитися.

Причина смерті та нові подробиці злочину

25 вересня глава прес-служби поліції Київської області Микола Жукович повідомив ЗМІ, що, за даними попередньої судово-медичної експертизи, Іван Поливяний був задушений.

“Сейф вони не знайшли, тому чоловіка потягли в іншу кімнату. Уже є попередня судово-медична експертиза. Смерть настала від механічної асфіксії – його задушили”, – розповів Жукович.

Криміналіст працює на місці злочину/Фото: npu.gov.ua

За його словами, будинок не був обладнаний технічними засобами безпеки, що і дозволило злочинцям проникнути у двір.

“Підозрюваних ще немає. Нападників було четверо людей. Вони були в масках”, – повідомив також Жукович.

Дружині Івана Полив’яного надали медичну допомогу і зараз вона готується до похорону. Жінка вже дала свідчення поліцейським, які проводять необхідні слідчі заходи і розшукують можливих свідків злочину.

Мотиви зловмисників

За словами начальника поліції Київської області Дмитра Ценова, ймовірно, зловмисники не планували вбивати Івана Полив’яного.

“Усі виявлені ознаки вказують на те, що зловмисники не збиралися вбивати господаря, а скоїли злочин із метою заволодіння майном. З місця події нападники викрали ювелірні вироби і незначну кількість грошей”, – заявив Ценов.

У той же час, Микола Жукович розповів ЗМІ, що поліцейські перевіряють версію зв’язку вбивства зі службовою діяльністю вбитого чиновника. Але він так само додав, що основна версія мотиву злочину, на думку поліції, – спроба заволодіти майном жертви.

За даним фактом відрито кримінальне провадження за п.6 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство з корисливих мотивів (санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічно з конфіскацією майна).

Відео з місця злочину

25 вересня канал Прямий опублікував відео з будинку, де було скоєно напад. У сюжеті йдеться, що будинок стояв на досить значній відстані від інших, і з одного боку двір будинку межував з лісом, а з іншого – з пустирем.

Коротке відео з будинку, в якому стався напад опублікував також на своєму каналі на YouTube Обозреватель.

На відео, опублікованому ТСН, зафіксовані поліцейські, які проводять слідчі дії.

ТСН також зазначає, що її джерела сумнівається в тому, що мотивом вбивства було пограбування, оскільки Поливяний керує Київобленерго, а ця компанія – стратегічний об’єкт, який на четвертому році війни з Росією досі перебуває в її власності.

В сюжеті 5 каналу говориться, що дружина Івана Полив’яного отримала в результаті нападу травми середньої тяжкості. Кореспондент каналу Юлія Божко з посиланням на патрульних поліцейських розповіла, що нападників було троє і вони були одягнені в чорну камуфляжну форму.

Кореспондент повідомила, що біля будинку на наступний день після події зібралася велика кількість журналістів, але до них ніхто не вийшов, щоб розповісти про злочин. Крім того, за словами кореспондента, з двору будинку, де сталося вбивство, вийшло кілька людей, котрі прикривали обличчя і відмовилися давати коментарі, і виїхав автомобіль з дніпровськими номерами, але кому він належить, невідомо.

У сюжеті також говориться, що на вулиці, де стався злочин, розташовані виключно нові і які ще зводяться будинки. Журналісти поспілкувалися з будівельниками, які розповіли, що вони працювали 24 вересня недалеко від місця злочину, але нічого незвичайного не бачили і не чули. За словами будівельників, у сусідньому з ними будинку щось святкували і дуже голосно грала музика.

Місцеві жителі повідомили, що подібних нападів у цьому місці раніше не було. Повідомляється також, що на будинку, на який напали, і на будівлях по сусідству немає камер спостереження.

Що відомо про загиблого

Іван Поливяний у своїй кар’єрі пройшов шлях від звичайного майстра до топ-менеджера. З 2010 по 2013 рік був головою правління Кіровоградобленерго, з травня 2013 року до кінця 2014 року на такій самій посаді керував Одесаобленерго.

Головою правління Київобленерго Поливяний став з січня 2015 року. За статутом компанії термін його роботи на цій посаді повинен був закінчитися в січні 2018 року.

Учора, 25 вересня, колектив ПАТ “Кіровоградобленерго” опублікував на своєму сайті повідомлення зі співчуттям рідним і близьким загиблого.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар