Овочі з нітратами завозили на Кіровоградщину з Херсонської області

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація

Весною і влітку фахівці Лабцентру взяли 88 проб на вміст нітратів у овочах та ягодах, які продаються на ринках у трьох великих містах та двох районах на Кіровоградщині. У 5 із 88 продуктів виявили перевищений вміст нітратів – картопля, капуста, кабачки. Відповідно до супровідних документів продукція була завезена з Херсонської області.

Повідомляє Перша електронна з посиланням на Лабораторний центр.

“Протягом весняно-літнього періоду 2017 року ДУ „Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України”, завдяки суб’єктам господарювання, що погодились на співпрацю проведено моніторингові дослідження овочів та ягід врожаю 2017 року на вміст нітратів. Найбільшій співпраці сприяли суб’єкти господарювання м. Кропивницький, м. Олександрія та м. Світловодськ, а також Олександрійського та Гайворонського районів”, – йдеться у повідомленні Лабцентру.

Всього досліджено 88 проб ранньої городини, а саме: огірків – 16 проб, помідорів – 6, капусти – 14, моркви – 3, буряку – 2, зелені – 16, полуниці – 3, картоплі – 11, редьки – 9, кабачків – 4, цибулі – 4.

Із 88 досліджених проб – 5 було з перевищеним вмістом нітратів, а саме: 1 проба кабачків (м.Кропивницький), 2 проби капусти (м.Олександрія та м.Світловодськ), 2 проби картоплі (м.Олександрія).

Відповідно до супровідних документів продукція була завезена з Херсонської області.

“За результатами досліджень суб’єктам господарювання надані роз’яснення щодо  необхідності більш детальної перевірки документів під час вибру постачальників та проведення вибіркових лабораторних досліджень партій продукції, що закуповується для реалізації”, – додають у Лабцентрі.

Тож будьте завбачливі! Офіційна торгівля приваблива ще й тим, що в разі сумнівів у продавця можна вимагати сертифікат якості на той чи інший товар. Будь-який продукт зі “стихійною” репутацією, які реалізують приватні особи без супровідних документів, потенційно небезпечний. Тобто, купуючи кабачки чи полуницю з рук, ви завжди ризикуєте своїм здоров’ям.
В разі проведенення додаткових моніторінгових досліджень овочів та фруктів на вміст нітратів Установою буде повідомлено додатково.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар