Розкопаний радіоактивний метал не несе загрози кропивничанам – міські служби

фото зі сторінки Андрія Максюти у соцмережі Фейсбук

Радіоактивний металобрухт, який минулого тижня розкопали неподалік Кропивницького, не є небезпечним для містян.

Про це сьогодні, 18 липня, під час прес-конференції у міськраді заявив в.о. начальника управління надзвичайних ситуацій Кропивницького Олексій Гненний, повідомляє кореспондент Першої електронної.

За його словами, ситуація наразі контрольована.

“Це робоча ситуація, точкове підвищення радіації”, – запевнив він.

Проте міський надзвичайник не зміг сказати, яка саме речовина фонить, оскільки на місці розкопки лише проводили заміри. Аналізи, за його словами, ніхто ще не проводив.

Олексій Гненний наголосив, що кількість контейнерів, яку вказали ряд ЗМІ, є завищеною. Насправді 30 років у районі глиняного кар’єру по вул. Аджамській закопали не більше 200 контейнерів, а 80 відвезли у Чорнобильську зону.

Представник Лабораторного центру і в.о. начальника управління надзвичайних ситуацій підтвердили історію, яку раніше озвучив тодішній заступник голови Кіровоградського облвиконкому Микола Сухомлин.

Вони розповіли, що дійсно, двоє робітників одного з підприємств розібрали раму-реле у якій знаходились ампули з Цезієм. Один з них навіть носив ампулу у кишені своїх штанів.

Коли радіоактивний елемент забруднив вже достатню територію, про це стало відомо тодішній міській владі. Забруднену землю, метал та побутові речі помістили у спеціально виготовлені контейнери і закопали у глиняному кар’єрі в районі аджамського промислового вузла.

Олексій Гненний розповів, що біля викопаного металу дійсно місцями фіксується радіаційний фон до 300 мкР/год при допустимій нормі радіації – 25-30 мкР/год.

За словами надзвичайника, ці речі і метал потрібно знову помістити у контейнери і захоронити. Хто цим буде займатися, наразі невідомо.

У Кропивницький незабаром мають приїхати фахівці з Дніпра, які виконають усі відповідні заміри та аналізи, і лише після цього буде відомо, що конкретно робити із забрудненим металом.

Примітно, що у поліції розслідують лише заволодіння ґрунтовим покровом, тобто поверхневим шаром землі без дозвільних на це документів. Осіб, які копали радіоактивний метал вже начебто встановили.

У провадженні жодного слова немає про небезпечні відходи.

Хоча керівник міської спецінспекції Андрій Максюта, який першим виявив і припинив розкопки, розповів, що написав заяву про це.

За його словами, екскаватор, яким викопували небезпечний метал, наразі затриманий і знаходиться на території одного з підприємств на Лелеківці.

Щодо металу, який вже викопали, міські чиновники інформацію надати не змогли. Усі кивають у сторону поліції.

Нагадаємо, що неподалік Кропивницького розкопали захоронення радіоактивного металобрухту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар