Світловодська риба “відправила” в реанімацію ще двох людей

У вінницькій лікарні борються за життя батька і сина, які поїли в’яленого карася того самого виробника, продукція якого вже занапастила одного киянина. Родина Шевчуків з’їла по пів рибини, але отрути в ній було стільки, що лікарі ледве врятували чоловіків.

Про це йдеться в сюжеті “ТСН“.

Сім’я вже планує позиватися до суду.

“Це ж не просто брали в людей, з вулиці, з рук, а це брали у спеціалізованому магазині. У мене був шок. Якщо ботулізм і потрібна сироватка – і у нас її немає. Як людині, простій людині, у якої немає ні зв’язків, ні знайомих десь закордоном, як людині взагалі вижити тут”, – обурена дружина потерпілого Ольга Лялюцька.

Наразі в Україні немає реєстрації протиботулінічної сироватки, і родичі потерпілих змушені шукати протиотруту, яку неофіційно ввозять в країну. Журналісти відправили запит до Міністерства охорони здоров’я, щоб отримати коментарі з приводу відсутності медикаментів, проте вже другий тиждень відповіді немає. У Раді захисту прав та безпеки пацієнтів кажуть, що в цивілізованих країнах завжди є стратегічні запаси.

“Щоб забезпечити всіх українців од таких смертельних захворювань – сказ, ботулізм, отрута гадюки, потім подібні… Потрібно аж 50 копійок, щоб закупити на одну людину в рік. І щоб мати цей запас. І протягом двох годин урятувати людину в реанімації”, – порахував президент цієї ради Віктор Сердюк.

Смертоносну рибу виготовили в селі Павлівка на Кіровоградщині. Цех нині не працює, біля воріт поліцейські складають протокол огляду.

“Це порушення санітарних норм з тяжкими наслідками, які призвели до загибелі людей. Буде проведений огляд та вилучені документи”, – пояснив правоохоронець Андрій Гулий.

До зачиненого приміщення поліцейські потраплять лише за рішенням суду, а до розслідування залучатимуть експертів, щоби визначити, де саме ховався збудник ботулізму.

“З цією метою будуть відібрані зразки ґрунту, мулу, а також води і, відповідно, і живої риби із акваторії водосховища”, – пояснив заступник прокурора Знам’янської прокуратури Володимир Рубан.

Самого власника підприємства ні в цеху, ані в Світловодську не було. Телефоном чоловік повідомив, що з журналістами поспілкується згодом.

“Мені говорили юристи, що я взагалі нічого не можу розголошувати. Я не дуже в цьому розуміюся, тому давайте дочекаємося результатів експертизи”, – пояснив підприємець Антон Меркулов.

Тим часом жителі села Павлівка, де багато років працював рибний цех, за його власника стоять горою.

“У нас ніхто не вмер од риби”, – каже селянка Наталя Руденко.

Попри це, у Світловодську та довколишніх селах продаж риби заборонили – до з’ясування обставин трагедії.

Нагадаємо, у столиці четверо людей отруїлися рибою, один чоловік помер. У всіх постраждалих медики діагностували ботулізм. У Броварах 50-річний місцевий житель отруївся рибою із супермаркету, яку до торгової мережі привезли зі Світловодська.

Світловодську рибу, яка ймовірно стала причиною спалаху ботулізму в Україні, виробник знімає з реалізації, а її виробництво уже призупинено до з’ясування обставин. Наразі фахівці Держпродспоживслужби відібрали зразки продукції для лабораторного дослідження і проводять перевірку документації.

2 червня, Держпродспоживслужба повідомила про ще один випадок підозри на ботулізм після вживання світловодської риби. Хворий придбав ймовірного “винуватця” його хвороби у столичному гіпермаркеті “АШАН”. Киянина госпіталізували до реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва.

Окрім того, Знам’янська місцева прокуратура процесуально керує досудовим розслідуванням, розпочатим поліцією за фактом спалаху ботулізму в Україні.

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму: Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар